Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Skušnjava: sladko pečeno jabolko


Liza Maja
7. 11. 2022, 14.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pečena jabolka so resda posladek iz starih dobrih časov, a še vedno teknejo. V novi preobleki, v štirih različnih receptih, so odlična popestritev turobnih večerov.

pečena jabolka z orehi jpg
Dreamstime
Pečena jabolka

Pečena jabolka bodo hitro pečena, iz pečice pa jih boste lahko postavili takoj na mizo, če jih boste pripravili v glinenem pekaču. Pokrov je treba pred peko namočiti v vodi, potem pa postaviti v mrzlo pečico. Ko se ta ogreje na 200 stopinj, je jabolko pečeno v pol ure. V mikrovalovni pečici bo čas priprave še mnogo krajši - pri moči segrevanja od 350 do 400 vatov le od tri do pet minut. Jabolka pred tem ne pozabite večkrat prebosti z vilicami.

Sestavine za 6 oseb:

185 ml suhega belega vina

270 g medu

40 g rozin

bio pomaranča

¼ žličke cimeta

žlica rjavega sladkorja

6 jabolk 

40 g mandljev

Priprava:

1. Pomaranči nastrgamo lupino in iztisnemo sok. Mandlje namočimo, odstranimo kožico, popražimo in na grobo zrežemo. Jabolka odrežemo pri vrhu in previdno izrežemo peške.

2. Vino in med segrevamo v lončku do vretja, potem pa znižamo temperaturo in kuhljamo še 10 minut. Dodamo rozine, odstavimo in počakamo, da se sirup ohladi.

3. Pečico ogrejemo na 160 stopinj. V posodi zmešamo pomarančni sok, nastrgano lupino, cimet in sladkor.

4. Vsako jabolko narežemo na šest rezin, a mora sadež še vedno ostati v enem kosu. Rezine namočimo v mešanici s pomarančnim sokom in potem jabolka položimo na pekač.

5. Rozine odstranimo iz sirupa, jih zmešamo z mandlji in naložimo na sredino vsakega jabolka.

6. Jabolka pokapljamo s sirupom in preostalim pomarančnim sokom. Pečemo jih 40 minut. Ponudimo s sirom maskarpone.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.