Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recept za slastne domače žemljice


V.M.
11. 10. 2020, 15.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Oh, kako krasno odkritje so te slastne in mehke žemljice! Priprava je tako preprosta, da se boste peke zagotovo lotili pogosto, zlasti, če ste vedno znova razočarani nad kruhom, ki ga kupite v trgovini …

zemlje3.jpg
V.M.
Žemlje

Bi radi spekli mehke in dišeče žemljice, ki bodo okusne tudi naslednji dan? Odlično, potem ste na pravem mestu, saj imamo za vas fantastičen recept. No, vas pa moramo opozoriti, da so tako slastne, da vam jih nemara ne bo uspelo prihraniti do naslednjega dne, saj bodo prehitro izginile v vašem želodčku …

Za pripravo potrebujete:

-0,5 kg gladke moke

-polna čajna žlička soli

-pol jušne žlice sladkorja

-kvas v prahu

-2 dcl mlačne vode

-0,25 dcl olja

-0,75 dcl mlačnega mleka

testo.jpg
Pexels
Prek središča hlebčkov odtisnite ročaj kuhalnice.

Postopek priprave

Najprej pripravite kvasni nastavek. V mleko stresite/nadrobite kvas, dodajte žlico sladkorja, premešajte in odložite na toplo mesto, da kvasec primerno naraste.

Medtem presejte moko in prek posujte sol.

Ko bo kvasec pripravljen, slednjega skupaj z vodo in olje dodajte suhim sestavinam.

Ročno ali s pomočjo robotskega mešalnika zamesite testo. Priprava je sila lahka, testo vas bo kmalu razveselilo z voljnostjo.

Vzhajanje: Testo denite v posodo, prek potresite malce moke, nato pa prekrijte s svežo krpo in postavite na toplo mesto za 45 minut.

Po pretečenem času testo oblikujte v daljši valj. Razdelite ga na osem delov in oblikujte v rahlo podolgovate hlebčke. Da bodo slednji pridobili obliko žemljic, prek sredine potisnite pomokan ročaj kuhalnice.

Žemljice polagajte na pekač, ki ste ga poprej obložili s peki papirjem.

Sedaj žemlje prekrijte s čistim prtičem in pustite, da počivajo še 30 minut.

Čas peke: Pecite 20 minut v pičici ogreti na 200 °C. Pečene žemljice prekrijte s krpo in počakajte, da se ohladijo. Če boste zmogli seveda, povsem verjetno je namreč, da vas bo omamen vonj premamil, da jih pohrustate še tople.

Namig: Po desetih minutah peke žemlje nežno premažite z oljem.

žemlje.jpg
V.M.
Žemlje

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.