Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Bela pica ali fokača


Revija Liza Maja
17. 5. 2024, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Fokača je ploščat italijanski kruh, pečen v pečici, ki je po stilu in teksturi podoben pici, le nekoliko debelejši in z več olivnega olja. Ponekod se imenuje »pizza bianca« (bela pica). Fokačo lahko postrežemo kot prilogo ali kot sendvič.

Fokača
Profimedia
focaccia , fokača

Sestavine:

  • 20 g svežega kvasa
  • 320 ml vode
  • 500 g navadne moke
  • 10 g soli
  • 2 žlici olivnega olja
  • 150 g češnjevih paradižnikov
  • 60 g zelenih oliv brez koščic
  • 60 g črnih oliv brez koščic
  • sveža ali suha zelišča (origano, timijan, bazilika)
  • 4 žlice olivnega olja
    fokača.png
    Profimedia
    Fokača

Postopek priprave

Kvas zdrobimo v skledo, zalijemo z mlačno vodo in mešamo, dokler se kvas ne raztopi. Nato dodamo dve žlici moke, dobro premešamo in pustimo počivati približno 5 minut.

V večji posodi zmešamo moko, sol in olje ter postopoma vmešamo raztopljeni kvas z vodo. Naredimo mehko testo in ga pustimo vzhajati na toplem približno 40 minut.

Testo naj se podvoji. Nato testo razvaljamo in zgnetemo. Razrežemo na pol in iz vsakega dela testa razvaljamo oval.

Položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Nato v testo stlačimo prepolovljen paradižnik in olive ter potresemo z zelišči. Premažemo z oljem in pečemo na 200 °C približno 15 minut.

p fokaca.jpg
Dom

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.