Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zakaj se vam v omaki naredijo grudice?


V.M.
10. 1. 2025, 12.00
Posodobljeno
12. 01. 2025 · 12:26
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Zagotovo ste se že kdaj jezili nad grudicami v omaki. Zakaj lahko nastanejo in kako nevšečnost preprečimo? Preverite …

profimedia-0587949370.jpg
Profimedia
Kako do svilnato gladke omake?

Tudi mi smo najbolj veseli, če nam uspe pripraviti svilnato gladko omako. Za to obstaja nekaj uporabnik trikov, najpomembnejše pa je seveda, da razumemo, zakaj sploh pride do nastanka grudic. Takole je. Grudice nastanejo, ker se škrob toplotno obdela pred vključitvijo v tekočino. Namesto, da bi se sestavina raztopila in zgostila omako, se delci koruznega škroba ali moke strdijo in tvorijo grudice. Slednje vpliva na teksturo, hkrati pa omaka ni tako gosta, kot smo si želeli.

Grudice se tvorijo, če ravnamo takole:

  • Moka se sprime v grudice, če jo v suhi obliki vmešamo v omako.
  • Če zgostitveno sredstvo ne vmešamo dovolj temeljito.
  • Če je omaka, ki jo želimo zgostiti prevroča, se delci škroba sprimejo, pri čemer se površina skuha, notranjost pa ostane suha.
  • Če dodate preveliko količino zgostitve na enkrat, sestavine ne bodo imele časa, da se med seboj gladko povežejo.
    koruzni škrob.jpg
    Dreamstime
    Moko ali škrob vmešajte v hladno tekočino.

Kako ustvariti svilnato gladko omako?

Moko ali koruzni škrob zmešajte s hladno tekočino, da dobite gladko zmes. Uporabite lahko vodo, jušno osnovo ali mleko.

Nasvet:

  • Zmešajte 1 žlico koruznega škroba z 1 skodelico hladne tekočine.
  • Če želite uporabiti moko, zmešajte 2 žlici moke na 1 skodelico hladne tekočine.

Zmes temeljito premešajte, da postane gladka in brez grudic, nato pa jo počasi dodajajte osnovni omaki, ki nikakor ne sme biti prevroča, še manj pa vrela. Dodajajte približno po eno žlico zgoščevalne zmesi naenkrat, nato pa z metlico temeljito premešajte.

omaka 4.jpg
Dreamstime
Omako boste bolj temeljito premešali z metljico.
govedina, omaka in cmoki.jpg
profimedia
Pazite, da zgostitveno zmes ne boste vmešali v vrelo omako.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.