Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recept: Omamno dišeče polnjene paprike


Andreja Comino/ revija Jana
14. 9. 2023, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Polnjene paprike so nedvomno kraljice poletja in naše mladosti. Komaj smo čakali, da si je mama vzela čas za njihovo pripravo. Podobno je bilo tudi pri drugih doma. Kje jih kuhajo, se je vedelo po vsej vasi, saj je iz hiš omamno dišalo.

recept na preizkusnji.jpg
Shutterstock
Polnjene paprike

  Sestavine

  • 7 srednje velikih paprik, najbolje sorte babura
  • 250 gramov mešanega mletega mesa
  • 200 gramov riža
  • 2 jajci   
  • večja čebula
  • malo svežega peteršilja
  • zvrhana žlička soli
  • 1/2 žličke sveže mletega popra
  • 3 stroki česna
  • lahko tudi malo biogete ali domače vegete

Omaka

  • 700 ml paradižnikovega pireja   
  • žlica paradižnikovega koncentrata
  • žlica rjavega sladkorja
  • žlička soli
  • mlačna voda
  • lovorov list

Priprava

1. Čebulo na drobno narežemo in jo svetlo popražimo na oljčnem, repičnem ali sončničnem olju. Med praženjem jo lahko malo solimo, da se prej razpusti.

2. Dodamo drobno nasekljan česen in popražimo le toliko, da zadiši. Ohladimo.

3. Mletemu mesu dodamo riž, praženo čebulo in vse druge sestavine. Dobro premešamo, posolimo in popramo.

4. Paprikam previdno odrežemo zgornji del in odstranimo semena. Odstranimo tudi notranje mehke bele predelne stene, nato jih nadevamo.

5. Polnjene paprike damo v večjo posodo in prilijemo malo vode, da se ne bodo prijele. Zalijemo s paradižnikovim pirejem. Dodamo še sol, lovorov list, malo sladkorja, paradižnikov koncentrat in kuhamo eno uro na šibkem ognju. Postrežemo jih s pire krompirjem ali kosom kruha.

Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 36, 5. september, 2023.

nasl_Jana_36.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.