Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Modna kulinarika: V hrustljav plašček ujeta pomlad


Lara Jelen / revija Jana
15. 5. 2023, 16.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kako bi bilo videti, če bi si koprive, šparglji ali špinača nadeli plašč? Verjetno nekako takole. Predstavljamo recepte po zadnji spomladanski kulinarični modi.

Janini recepti.jpg
revija Jana
Janini recepti

Špinačni zavitki s sušenimi paradižniki in sirom feta

Sestavine

  • oljčno olje
  • 2 stroka česna
  • 300 g mlade špinače
  • 50 ml smetane za kuhanje
  • ščepec čilija
  • sol po okusu
  • mleti poper po okusu
  • 1 zavitek listnatega testa
  • 10 sušenih paradižnikov
  • 200 g fete
  • 1 jajce za premaz
  • črni sezam za posipanje

Priprava

1. V ponvi na malo oljčnega olja prepražimo drobno sesekljan česen, dodamo špinačne liste in smetano ter pustimo, da se špinača nekoliko poduši. Začinimo s čilijem, soljo in poprom.

2. Ohlajen nadev razporedimo po razvaljanem listnatem testu, dodamo polovice sušenega paradižnika in na manjše kocke narezan sir feta. Testo previdno zvijemo, premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s črnim sezamom.
3. Pečemo približno 30 minut na 200 °C, da se zlato rjavo obarva.

k spinacni zavitki Profimedia.jpg
Profimedia
Špinačni zavitki s sušenimi paradižniki in sirom feta


Sirov burek s koprivami

Pri založbi Kmečki glas je pred kratkim izšla dopolnjena izdaja kuharice Gozdna kuhinja. V njej avtorica Petra Kavšek z bralci deli svoje odlične recepte z brezplačnimi darovi, ki nam jih ponuja narava. Navdušil nas je njen sirovi burek s koprivami.

Sestavine

  • zavitek vlečenega testa
  • 500 g skute
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 jajce
  • 250 g mladih koprivnih vršičkov
  • 3 dl navadnega tekočega jogurta
  • oljčno olje
  • sol

Priprava

1. Mlade koprive očistimo, splaknemo in na hitro prevremo v rahlo osoljenem kropu. Odcedimo in grobo sesekljamo.
2. Skuto zdrobimo, dodamo kislo smetano, malo jogurta, koprive, rumenjak in zmes posolimo. Iz beljaka naredimo trd sneg ter ga previdno vmešamo v nadev.
3. Pekač namažemo z oljem, na dno damo dve plasti vlečenega testa in nanju naložimo nadev. Prekrijemo z eno plastjo testa in postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Na vrhu naj bosta dve plasti testa.
4. Vse skupaj prelijemo z jogurtom in pečemo v pečici pri 180 stopinjah približno 40 minut, da se jed lepo zapeče.

k burek_koprive.jpg
Profimedia
Sirov burek s koprivami

Šparglji v zeliščno-jajčni peni

»Divji šparglji veljajo za idealno hrano tistih, ki imajo težave s preveliko telesno težo. Pomagajo odstraniti iz telesa vse, kar se je čez zimo v njem slabega nabralo. Cenjeni so zaradi nizke energijske vrednosti,« v knjigi Gozdna kuhinja piše Petra Kavšek.

Sestavine

  • šopek divjih špargljev
  • 6 jajc
  • 160 g kisle smetane
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • timijan, majaron in rožmarin
  • česen v prahu
  • 2 stoka česna
  • 1 žlica masla

Priprava

1. Očiščene cele šparglje na hitro blanširamo (pokuhamo) v vreli vodi. Odcedimo jih in osušimo.
2. Jajca stepemo skupaj z naribanim parmezanom, smetano, česnom v prahu in sveže sesekljanimi zelišči. Po okusu solimo in popramo.
3. Podolgovat višji pekač (približno 22 x 10 cm) obložimo s papirjem za peko. Na dno damo plast špargljev ter prelijemo z jajčno kremo, nato spet naložimo plast špargljev in kremo ter nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega. Pekač pokrijemo z aluminijevo folijo in pečemo v vnaprej segreti pečici na 200 stopinj približno 30 minut.
4. Odstranimo folijo. Pečemo odkrito še 15 minut.
5. Pečico ugasnimo in pustimo narastek še 20 minut v njej. Nato ga zvrnemo na pladenj in narežemo na rezine.
6. Stroka česna drobno sesekljamo in ga skupaj s sesekljanim timijanom na hitro popražimo na maslu ter pokapamo po rezinah.

k sparglji_v_jajcni_peni_3.jpg
Profimedia
Šparglji v zeliščno-jajčni peni

Recepti so objavljeni v reviji Jana, št. 19, 09.05.2023.

Jana 19.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.