Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Marcipanov božični kruh


revija Maja
3. 12. 2022, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nasvet: Marcipanov božični kruh spečemo dva do tri tedna pred božičem. Shranimo ga zavitega v papir za peko ali alu folijo.

Božični kruh.jpg
Profimedia

Sestavine za pekač (20 x 30 cm):
- 350 g rozin
- 100 ml jabolčnega soka
- 575 g moke iz pražit Žito
- 2 žlici pecilnega praška
- 125 g sladkorja
- 1 zavoj vaniljinega sladkorja
- 1 brizg ruma
- 1 zavojček začimb za medenjake
- 350 g sojinega jogurta
- 1 jajce


- 250 g masla
- 100 g kandirane limonine lupine
- 200 g mletih mandljev
- 150 g marcipana
- sladkor v prahu za posip

Priprava:
1. Rozine čez noč namočimo v jabolčnem soku. Naslednji dan jih precedimo.
2. V veliki posodi zmešamo moko s pecilnim praškom, sladkor, vaniljin sladkor, rum, začimbe za medenjake, sojin jogurt, jajce in 150 g masla ter vse dobro pregnetemo. Potem dodamo še rozine, koščke kandirane limone in mandlje ter zgnetemo v gladko testo. Po potrebi dodamo moko.
3. Testo razvaljamo v pravokotnik (20 x 30 cm). Marcipan oblikujemo v 25 cm dolg zvitek, ga položimo na testo in zavijemo vanj.
4. Testo oblikujemo v kolač in pečemo 70 minut na 160 stopinjah.
5. Da ne bo kolač po vrhu zažgan, ga pokrijemo z alufolijo. Pečen kolač vzamemo iz pečice in premažemo z maslom (100 g). Ko se ohladi, ga potresemo s sladkorjem v prahu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.