Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Katero vino ponudimo k izbrani hrani?


Uredništvo Maja
11. 11. 2022, 15.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ste pogosto v dvomu, katero vino ponuditi k izbrani jedi? Da v prihodnje ne bo več tako, vam ponujamo praktični vodnik s sedmimi pravili, ki jih velja upoštevati.

vino hrana krožnik.jpg
Pixabay

1. Pijte v skladu z okusom
Dovoljeno je vse, kar vam prija, četudi ni v skladu s pravili, ki jih določa stroka. A da bo lažje pri sestavi jedilnika, najprej izberite vino in potem hrano.

2. Ustvarite dramaturgijo
Tako, kot to počnete pri sestavljanju jedilnika, torej da stopnjujete okuse od predjedi vse do sladice, se ravnajte tudi pri vinu. Če začnete s penino, ne morete zgrešiti.

3. Sami ali v dvoje


Nekatera vina - tako kot ljudje - »ne marajo« družbe in so idealna za srkanje ob branju dobre knjige. Druga se odlično ujamejo s hrano in dopolnjujejo njen okus. Poiščite tista, ki vam prijajo v družbi, in druga, ki jih rajši srkate na samem.

4. Kislo ne mara sladkega
Kislih vin ne strežemo k sladicam, temveč k slanim prigrizkom, h kislim solatam, trpkim okusom in pikantno začinjenim jedem.

5. Najljubši je rose
Rose je vino, ki se ujema skoraj z vsemi okusi. A bodite previdni pri nakupu, ker se tudi roseji med sabo razlikujejo in eni bolj prijajo k predjedem, drugi k jedem z žara.

6. Siri so za bela vina
Siri in vino so povezani v zgodbo, ki je lahko povsem samozadostna. H kremnim sirom prijajo močnejši vinski okusi, ki jih ponujajo traminec in chardonnay. Siri s plemenito plesnijo se požlahtnijo s sladko vinsko kapljico (portovec), pekorino pa ponudite s temperamentnejšim rdečim vinom.

7. Vina z manj kisline in tanina
To so izbranci, ki jih lahko postrežete vedno in povsod (npr. mlado vino beaujolais).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.