Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Jesenski recept: Bučni njoki z žajbljem


K.M.
8. 10. 2023, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Smo v obdobju, ko so buče na naših jedilnikih pogoste. Ste že preizkusili bučne njoke?

maslena buca, njoki.jpg
Shutterstock
Njoki iz maslene buče

Sestavine

2 masleni buči


2 olupljena stroka česna
timijanove vejice
2 žlici oljčnega olja
sveže nastrgan muškatni orešek
1 jajce
do 4 žlice moke za testo
150 g naribanega parmezana
sol
poper
moka za delovno površino

OMAKA

100 g masla
pest žajbljevih listov
1 rdeč čili

maslena buča, žajbelj.jpg
Shutterstock
Maslena buča in žajbelj

Priprava

1. Pečico segrejemo na 220 °C. Buči razpolovimo, odstranimo semenje in narežemo na krhlje. Damo jih v pekač, dodamo česen, timijan in olje, solimo in premešamo. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 40 minut, da se bučni kosi zmehčajo. Rahlo ohladimo.

2. Ko so bučni kosi toliko ohlajeni, da jih lahko primemo v roko, bučno meso postrgamo z lupine in ga z lopatico pretlačimo skozi fino cedilo. Damo ga v kozico in kuhljamo 30 do 40 minut, da nastane čvrsta masa, ki odstopa od stranic kozice. Ohladimo jo.

3. Pire preložimo v skledo in ga začinimo z muškatnim oreškom, soljo in poprom. Vmešamo jajce, moko in 100 g parmezana. Nastati mora mehko voljno testo; če je preveč vlažno, dodamo toliko moke, da dobimo pravo konsistenco.

4. Vzamemo tretjino testa in ga na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v dolg, za palec debel valj. Razrežemo ga na 3 cm velike kose, vsak kos pa nežno povaljamo po hrbtni strani vilic, da na njokih naredimo vzorec. Tako naredimo tudi s preostalim testom.

5. V veliki kozici zavremo vodo in njoke postopoma, v manjših količinah skuhamo. Kuhamo jih toliko časa, da priplavajo na površino, pustimo jih še minuto, nato jih s penovko preložimo v skledo z ledeno mrzlo vodo. Ko so vsi kuhani, jih dobro odcedimo.

6. Pred serviranjem segrejemo žar v pečici na najvišjo temperaturo. Čili razpolovimo, očistimo ga semen in sesekljamo. V veliki ponvi močno segrejemo maslo in vanj vržemo žajbljeve liste in čili, po eni minuti pa v ponev dodamo njoke. Dobro jih premešamo in preložimo v ognjevzdržno posodo, posujemo s parmezanom in postavimo v pečico pod žar, da se jed zapeče. Postrežemo takoj.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.