Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Slovenski kuharski mojster Janez Bratovž je našel nove izzive


K.M.
16. 10. 2024, 21.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Janez Bratovž je ljubljansko restavracijo prepustil otrokoma. Želja po delu in ustvarjanju pa ga je peljala v idilično Logarsko dolino.

Hotel Plesnik, Janez Bratovž
Jure Klobčar
Janez Bratovž se veseli, da bo lahko ustvarjal z lokalnimi sestavinami.

Janez Bratovž velja za pionirja sodobne slovenske kulinarike. Po letih dela doma in v tujini ter predvsem letih predanosti svoji restavraciji JB v središču prestolnice, se je odločil, da le-to prepusti sinu in hčeri. Tomaž namreč stopa po očetovih stopinjah in že navdušuje v kuhinji, hči Nina pa je ena izmed boljših sommelierk, saj je bila ravno letos izbrana za evropsko sommelierko leta po izboru kongresa JRE.

A slovo ni bilo najlažje. "Rekel sem jima, da bosta počasi morala prevzeti, potem pa sem še vedno vsak dan vtikoval in sta rekla, da naj ju vsaj malo pustim. Po premisleku sem si rekel, da morata sama svojo pot zgraditi. Če ima jaz tam vsak dan tečnarim, ni najboljše," je bil iskren Janez Bratovž, ki po letih dela in predvsem ustvarjanja z igro okusov, seveda ni mogel mirovati. Odzval se je vabilu dolgoletne prijateljice in zdaj v Logarski dolini pomaga soustvarjati novo zgodbo, ki sloni tudi na lokalni kulinariki. 

hotel-plesnik, logarska-dolina, janez-bratož
Jure Klobčar
Janez Bratovž in lastnica hotela Martina Plesnik.

Kulinarična zgodba pod taktirko Janeza Bratovža 

Priznani slovenski kuharski mojster Janez Bratovž namreč stoji za novo kulinarično zgodbo, ki je nastala, in se v resnici še vedno razvija, v Logarski dolini. Natančneje v Hotelu Plesnik, kjer je Janez pod svojo taktirko vzel mlado ekipo, kuhinjo pa tam prevzema mladi kuharski mojster Tom Čopar, ki se je v preteklosti kalil tako v Sloveniji kot tudi Španiji, z Janezom pa sta se dobro spoznala tudi v restavraciji JB. 

Hotel Plesnik, Tom Čopar
Jure Klobčar
Kuhinjo prevzema mladi chef Tom Čopar.

Kaj pa ga je prepričalo, da se iz domačega Kamnika namesto v Ljubljano zapelje v Logarsko dolino? "Martino Plesnik že dolga leta poznam in me je prosila, da če bi prišel sem malo pogledati. Zelo mi je pomembno, kakšen je človek, če mi Martina ne bi bila všeč, ni možnosti, da bi sem prišel," je bil iskren kuharski mojster, a je k temu dodal tudi, kaj ga je prepričalo z vidika kulinarike. "Pomembno pa je tudi to, da v Ljubljani imaš v ponudbi lahko vse, nič ni zares lokalno ... lahko imaš škampe in bučno olje.


Tukaj pa je bila priložnost, da pridem nekam, kjer bom res moral uporabiti lokalne sestavine. Vedno rečem, da je sestavina najbolj važna pri vsem, saj kuhat znamo vsi, sestavina pa da tisto piko na i."

Plesnikova knjiga receptov 

Da je bila vrhunska kulinarika del identitete hotela že od njegovih začetkov, priča knjiga receptov babice Plesnik iz leta 1935. Babičinim receptom so v kuhinji Hotela Plesnik pod budnim očesom Janeza Bratovža in mladega kuharskega mojstra Toma Čoparja zdaj pridali sodoben pridih in jih kot poklon tradiciji družine Plesnik umestili na začetek jedilnika. Na novem meniju so med drugim znova obudili tudi surovi biftek (tatarski biftek), hišno specialiteto, po kateri so Plesnikovi sloveli že v 30. letih 20. stoletja.

Hotel Plesnik, jedi, tatarski biftek
Jure Klobčar
Na novem meniju so med drugim znova obudili tudi surovi biftek (tatarski biftek), po kateri so Plesnikovi sloveli že v 30. letih 20. stoletja.

V Hotelu Plesnik zato večina sestavin izvira iz bližnje okolice, s čimer podpirajo lokalne dobavitelje in slovenske turistične kmetije. Na jedilniku boste tako našli govedino z Domačije Plesnik, postrvi iz ribogojnice Špegelj, ki so gojene posebej za hotel Plesnik, omako iz gob iz solčavskih gozdov (kadar je vreme naklonjeno gobarjenju) in zelišča, nabrana na lastnem vrtu in bližnjem travniku.

Jedem družine Plesnik so v novem meniju, ki je čez dan na voljo tudi zunanjim obiskovalcem, dodali še izbor tradicionalnih jedi iz Zgornje Savinjske doline, od domačih govejih salam in sirov avtohtone jezersko-solčavske ovce bicke do grušavih žlinkrofov, ki jih pripravljajo kot samostojno slano jed. V času kolin, ko se na zbere vsa družina Plesnik, pripravijo zgornjesavinjski želodec in druge suhe mesnine iz domače govedine iz Domačije Plesnik za vse leto.

Spodnje fotografije jedi ponazarjajo zgolj predstavitev novega menija in ne dejanskih porcij, ki so na voljo v restavraciji hotela:

Hotel Plesnik, jedi
Jure Klobčar
V ponudbi najdete vse, od ročno izdelanih njokov in raviolov do luštrekovih štrukljev in telečjih ličnic v rožmarinovi omaki

Hotel Plesnik, jedi, solatni krožnik Plesnik
Jure Klobčar
Solatni krožnik Plesnik obogaten z najboljšimi sezonskimi sestavinami iz Logarske doline.
Hotel Plesnik, jedi, štrukelj
Jure Klobčar
Štrukelj iz Savinske doline in žlinkrofi z nadevom suhih hrušk.
Hotel Plesnik, jedi (2).jpg
Jure Klobčar
Telečje ličnice po Janezovo in pečen goveji hrbet po Tomovo.
Hotel Plesnik, jedi, sladice
Jure Klobčar
Prikaz sladic: jabolčni zavitek z vaniljevo kremo, sirčkova tortica z borovnicami in Plesnikova rum raba.
cloud-rain

Trenutno

9 °C

Deževno

petek, 9. 5

Deževno

8 / 15 °C cloud-rain

sobota, 10. 5

Delno oblačno

6 / 18 °C cloud-sun

nedelja, 11. 5

Delno oblačno

6 / 20 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.