Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ideja za peko: cimetovi božični piškoti


NINA KRAJNC / revija Bodi zdrava
19. 12. 2024, 08.52
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Cimet je aromatična začimba z značilno sladko in toplo noto. Če posebej nam gre v slast pri praznični peki ...

Profimedia
piškoti, božič, sladki december

Sestavine:

  • 250 g masla (sobne temperature)
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 jajci
  • 400 g gladke moke
  • 2 žlički mletega cimeta
  • 1/2 žličke mletega ingverja (po želji)
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • ščepec soli

Postopek:

1. Priprava testa:

o V skledi zmešajte maslo, sladkor v prahu in vaniljev sladkor, da dobite kremasto zmes.

o Dodajte jajci in mešajte, dokler zmes ne postane gladka.

o V drugi skledi zmešajte moko, cimet, ingver, pecilni prašek in sol.

o Suhe sestavine postopoma dodajte masleni zmesi in gnetite, dokler ne dobite gladkega testa.

2. Hlajenje testa:


Testo zavijte v plastično folijo in ga za vsaj 30 minut postavite v hladilnik, da se utrdi.

Pexels
Praznična peka

3. Oblikovanje piškotov:

o Pečico segrejte na 180 °C.

o Ohlajeno testo razvaljajte na pomokani površini do debeline približno 5 mm.

o Z božičnimi modelčki izrežite piškote in jih polagajte na pekač, obložen s papirjem za peko.

4. Peka:
Piškote pecite 10–12 minut, dokler rahlo ne porjavijo po robovih.

5. Hlajenje in okrasitev:
Počakajte, da se piškoti ohladijo. Po želji jih okrasite z ledenim sladkorjem, sladkorno glazuro ali posipom.

Nasvet:

Shranjujte v tesno zaprti posodi – tako bodo piškoti ostali sveži in krhki še nekaj tednov.

Pexels
Cimetovi piškotki

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.