Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ideja, kako porabiti velikonočna jajca


Lara Jelen / revija Jana
13. 4. 2023, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Po velikonočnih praznikih nam ostajajo v trdo kuhana jajca, ki jih je treba čim prej »spraviti v promet«. Za vas imamo slasten recept za mesno štruco.

pexels-olia-danilevich-7246847.jpg
Pexels
Kako porabiti velikonočna jajca?

Nekateri prehranski strokovnjaki sicer trdijo, da v trdo kuhana jajca v hladilniku počakajo tudi kakšen dan več, a kdo bi tvegal. Kar takoj pripravimo slastno malico ali kosilo.

Mesna štruca

Sestavine

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 800 g mlete svinjine
  • 4 žlice drobtin
  • 6 jajc (4 v trdo kuhana, 2 surovi)
  • približno 50 ml mleka
  • 1 žlica gorčice
  • sol
  • mlet črni poper
  • ščepec kumine
  • 1/2 čajne žličke mletega popra
  • 1 žlička timijana
  • 100 g rezin slanine
  • 1 vejica timijana
  • 200 g brokolija
  • 100 g graha
    k mesna struca profimedia-0502619477.jpg
    Profimedia
    Mesna štruca

Priprava

1. Čebulo in česen olupimo in na drobno sesekljamo. Mleto meso damo v skledo, dodamo čebulo, česen, drobtine in 2 surovi jajci. Navlažimo z malo mleka in začinimo z gorčico. Vse sestavine zmešamo, solimo, popramo ter zmes začinimo s kumino, mleto papriko in timijanom. Oblikujemo v mesno štruco in postavimo v naoljen ožji pravokotni pekač.
2. Z vrha vzdolž štruce napravimo vdolbinico, v katere eno ob drugo položimo v trdo kuhana jajca. Prekrijemo z maso z mletim meso, da se jajca skrijejo v sredino.


3. Mesno štruco lahko po želji ovijemo še z rezinami slanine. Zavežemo z vrvico in podnjo vstavimo vejico timijana.
4. Pečemo v ogreti pečici na 180 °C približno 60 minut. Vmes, ko čakamo, da se speče, na pari skuhamo grah in brokoli, solimo ter postrežemo z mesno štruco.

NASVET

Če se vam zdi, da imajo vaša velikonočna jajca po nekaj dneh čuden vonj, jih raje zavrzite in skuhajte sveža. Vonj je eden najočitnejših pokazateljev, da je jajce pokvarjeno.

Vabimo vas, da si nadaljevanje prispevka preberete v reviji Jana, št. 15., št. 15, 11. 04. 2023.

jana 15.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.