Zelenjavni narastek s polento
Hitro pripravljena jed za počitniške dni

Priprava: 30 minut
Pečenje: 20 minut
Sestavine : 2 jajčevca (500 g) * 3 bučke (400 g) * sol * 3 paradižniki (300 g) * 250 g mocarele * 2 šopka bazilike * 8 žlic olivnega olja * 50 g instantne polente * 0,5 litra bistre zelenjavne juhe (iz kocke) * 150 g sveže naribanega parmezana * sveže mlet poper * 2 jajci * olje za pekač * mleta sladka paprika za posipanje.
Priprava: Jajčevce in bučke očistimo ter narežemo na 1 cm debele rezine. V skledi jih pomešamo s pol žličke soli in pustimo stati 20 minut. Medtem očistimo paradižnike in jih narežemo na tanke rezine. Mocarelo narežemo na 1 cm debele rezine. Liste bazilike osmukamo s stebel. V veliki ponvi segrejemo 4 žlice olja. S papirnato brisačo popivnamo rezine bučk in jajčevcev ter jih na hitro opečemo na olju z obeh strani. Poberemo jih iz ponve in pustimo, da se ohladijo. Model za narastke namastimo z malo olja, vanj zložimo menjaje plasti popečene zelenjave, paradižnikov in mocarele. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V kozici segrejemo preostalo olivno olje in med mešanjem popražimo polento. Zalijemo z vročo zelenjavno juho in pustimo, da zavre. Na šibkem ognju naj polenta počasi vre 5 minut, pri tem jo pogosto premešamo. Odstavimo, primešamo parmezan, solimo in popramo. Dodamo jajci ter ju hitro in močno razmešamo v polenti. Zelenjavo v pekaču prelijemo s polento. Model postavimo v pečico in pečemo narastek od 15 do 20 minut, da se površina zlato rjavo zapeče. Posipamo z mleto sladko papriko in takoj ponudimo.
Nasvet: Po želji lahko poleg jajčevcev in bučk uporabimo kako drugo poletno zelenjavo, na primer papriko, stročji fižol in podobno.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se