Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Iz babičine shrambe: Namaz z rdečo peso


Metka McCully Žigon
14. 9. 2024, 03.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Okusen in zdrav. Recept izvira iz Sirije, različice pa pripravljajo tudi v Turčiji in Grčiji. Navadno ga postrežejo s kruhom pita ( tankimi, kvašenimi okrogli kruhki). Poda se tudi kot priloga k popečeni zelenjavi, narezkom, sirnim ploščam …

babicina shramba.jpg
Shutterstock
Namaz z rdečo peso

Sestavine

  • 500g rdeče pese (približno 2–3)
  • 1 glavica + 2 stroka česna
  • 1 lonček grškega jogurta
  • sok ene limone
  • 1 čajna žlička soli (lahko tudi manj, po lastnem okusu)
  • mlet poper
  • 2 veliki žlici olivnega olja

Povrh potresemo še:

  • sesekljan svež peteršilj
  • semena črne kumine (lahko tudi izpustimo)
  • 50–100 g zdrobljene fete
  • čez vse poškropimo še malo olivnega olja

Priprava

1. Rdečo peso očistimo in dobro operemo. Skupaj s česnom jo zavijemo v aluminijasto folijo in pečemo na 200 stopinjah Celzija. Pečemo približno 1 uro.


2. Pečeno peso vzamemo iz pečice in počakamo, da se malce ohladi. Nato jo olupimo, na grobo zrežemo in damo v sekljalnik. Pečen česen iztisnemo iz lupine in damo zraven. Dodamo še 2 stroka svežega olupljenega česna, jogurt, limonin sok, sol, poper, olivno olje. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Preložimo jo v skledo in potresemo z zdrobljenimi koščki fete, sesekljanim peteršiljem, semeni črne kumine in poškropimo z olivnim oljem.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 37, 10. september 2024.

01_02_Jana_37.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!
cloud-sun

Trenutno

14 °C

Delno oblačno

nedelja, 4. 5

Deževno

12 / 23 °C cloud-rain

ponedeljek, 5. 5

Deževno

12 / 17 °C cloud-rain

torek, 6. 5

Deževno

11 / 14 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.