Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Iz babičine shrambe: Namaz z rdečo peso


Metka McCully Žigon
14. 9. 2024, 03.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Okusen in zdrav. Recept izvira iz Sirije, različice pa pripravljajo tudi v Turčiji in Grčiji. Navadno ga postrežejo s kruhom pita ( tankimi, kvašenimi okrogli kruhki). Poda se tudi kot priloga k popečeni zelenjavi, narezkom, sirnim ploščam …

babicina shramba.jpg
Shutterstock
Namaz z rdečo peso

Sestavine

  • 500g rdeče pese (približno 2–3)
  • 1 glavica + 2 stroka česna
  • 1 lonček grškega jogurta
  • sok ene limone
  • 1 čajna žlička soli (lahko tudi manj, po lastnem okusu)
  • mlet poper
  • 2 veliki žlici olivnega olja

Povrh potresemo še:

  • sesekljan svež peteršilj
  • semena črne kumine (lahko tudi izpustimo)
  • 50–100 g zdrobljene fete
  • čez vse poškropimo še malo olivnega olja

Priprava

1. Rdečo peso očistimo in dobro operemo. Skupaj s česnom jo zavijemo v aluminijasto folijo in pečemo na 200 stopinjah Celzija. Pečemo približno 1 uro.
2. Pečeno peso vzamemo iz pečice in počakamo, da se malce ohladi. Nato jo olupimo, na grobo zrežemo in damo v sekljalnik. Pečen česen iztisnemo iz lupine in damo zraven. Dodamo še 2 stroka svežega olupljenega česna, jogurt, limonin sok, sol, poper, olivno olje. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Preložimo jo v skledo in potresemo z zdrobljenimi koščki fete, sesekljanim peteršiljem, semeni črne kumine in poškropimo z olivnim oljem.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 37, 10. september 2024.

01_02_Jana_37.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!
cloud

Trenutno

9 °C

Oblačno

nedelja, 16. 3

Deževno

4 / 11 °C cloud-rain

ponedeljek, 17. 3

Deževno

-0 / 8 °C cloud-rain

torek, 18. 3

Jasno

-3 / 6 °C sun-bright

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.