Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Rožnata za bolj sladek okus


S.E.
25. 7. 2017, 08.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:03
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

dom_barvna_hrana.jpg
Shutterstock

Če pripravljate večerjo in želite, da bo hrana gostom še bolj teknila, poskrbite, da bo postrežena na krožnikih pravih barv v spremljavi barvitih prtičkov. Tako kuharski mojstri kot psihologi se strinjajo, da barva posode, v kateri postrežemo hrano, vpliva na dojemanje njenega okusa, zato je prav, da krožnikom in prtičkom namenimo vsaj toliko pozornosti kot izbiri jedi in vina. Profesor Charles Spence z univerze v Oxfordu ugotavlja, da barvno ozadje vpliva na nas bolj, kot si mislimo, pa naj gre za krožnike, prte, prtičke, jedilni pribor ali celo za barvo sten v prostoru. Sladica, ki jo postrežemo z rožnatim prtičkom, bo na primer učinkovala bolj sladko, medtem ko je gorčično rumena barva odlična spremljevalka jedi, v katerih prevladuje zelena barva, na primer kalčkov in solate, saj poudarja kislost. Turkizno modra naj bi izboljšala okus jajčnih jedi, koralno rožnata pa zmanjšala grenkobo grenivke.

cloud

Trenutno

9 °C

Oblačno

sobota, 10. 5

Delno oblačno

7 / 18 °C cloud-sun

nedelja, 11. 5

Delno oblačno

6 / 20 °C cloud-sun

ponedeljek, 12. 5

Oblačno

9 / 19 °C cloud

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.