Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recepti za jedi s paradižnikom


Lara Jelen
5. 7. 2024, 02.35
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko na vrtu dozori paradižnik, vemo, da je poletje. Hitro v kuhinjo z njim!

kuhinja3.jpg
Profimedia
Jedi s paradižnikom

Gratinirani njoki, bučke in paradižnik

Sestavine

1 zavitek njokov (500 g)

sol

1 čebula

3 stroki česna

oljčno olje

2 manjši bučki

400 g sesekljanega paradižnika (lahko tudi iz pločevinke)

mleti črni poper

3 žlice sesekljanih zelišč (bazilika, origano)

125 g naribane mocarele

50 g fino naribanega parmezana

recept
Profimedia
Paradižniki, polnjeni z rikoto, mletim mesom in šunko

Priprava

1. Njoke dajte v osoljeno vodo in jih kuhajte približno 2 minuti. Nato jih vzemite iz vode.

2. V ponvi na oljčnem olju prepražite na drobno sesekljano čebulo in česen. Dodajte očiščene bučke, narezane na majhne koščke. Tudi te prepražite in prelijte s paradižnikom. Dodajte zelišča, sol in poper. Vse skupaj na kratko podušite.

3. V omako vmešajte njoke in vse skupaj prenesite v pekač. Po vrhu mešanice potresite mocarelo in parmezan.

4. Pekač postavite v pečico. Njoke pecite pri 200 °C, dokler se sir ne stopi.

Provansalska zloženka

Sestavine

1 jajčevec

1 srednje velika bučka

4 paradižniki

1 velika čebula

sol

6 žlic oljčnega olja

100 g riža

1 žlica listov timijana

mleti črni poper

1 žlica balzamičnega kisa

k paradiznik2 profimedia-0110867862.jpg
Profimedia
Provansalska zloženka

Priprava

1. Jajčevec, bučke in paradižnike operite in narežite na kolobarje. Olupite čebulo, jo prerežite na pol in narežite na rezine.

2. Zavrite 200 ml osoljene vode. Na žlici olja prepražite čebulo in jo zmešajte z rižem. Riž zložite v pekač in ga prelijte z vrelo slano vodo. Na riž izmenično razporedite rezine jajčevca, bučk in paradižnika. Zelenjavo začinite s soljo, potresite s timijanom in pokapajte s preostalim oljem.

3. Pekač pokrijte s folijo in 40 minut pecite v predhodno ogreti pečici pri 180 °C. Vzemite iz pečice, odstranite folijo in zelenjavo pokapajte z balzamičnim kisom. Pustite počivati 5 minut in nato postrezite.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 27, 2. julij, 2024.

jana27.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.