© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Provansalski zelenjavni lonec


Jana
8. 2. 2010, 11.44
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Provansalski zelenjavni lonec (ratatouille) je lahko priloga ali samostojna jed.

Provansalski zelenjavni lonec

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 1 ura 15 minut

Sestavine: 2 bučki * 2 jajčevca * 2 velika, mesnata paradižnika * 2 papriki * 5 žlic olja * sol * sveže mlet poper * 2 stroka česna * 1 šopek dišavnih zeli (z bombažno nitko povežemo 1 lovorov list, 2 vejici timijana in 2 vejici peteršilja).

Priprava: Bučki umijemo in narežemo na kolesca. Paradižnika prelijemo z vrelo vodo,  olupimo in na grobo narežemo. Jajčevec olupimo in narežemo na kocke. Papriki očistimo in narežemo na pramene. Zelenjavo damo v kozico z debelim dnom, ki ima tesno prilegajoč se pokrov. Prilijemo olje, solimo in popramo. Česen olupimo in stremo na zelenjavo v kozici. Dodamo šopek dišavnih zeli. Prilijemo 1 dl hladne vode. Kozico pokrijemo s pokrovom. Pristavimo na štedilnik, segrevamo na močnem ognju, da zavre, nato pa znižamo temperaturo ter dušimo zelenjavo na šibkem ognju 1 uro in 15 minut. Preden jed ponudimo, odstranimo dišavni šopek.

Nasvet: Ratatouille, provansalski zelenjavni lonec, je lahko priloga ali samostojna jed. Zelenjavo ponudimo vročo (na primer z na hitro spečenimi zarebrnicami) ali hladno s svežim kruhom za osvežujočo predjed.

 

 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.