Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Po zajtrku se dan pozna


K.K.
12. 9. 2017, 07.05
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Odlični recepti za začetek dneva

Shutterstock

Trije domači namazi

Malinova marmelada (20 minut)

Sestavine:400 g zamrznjenih malin * 1 vaniljev sladkor * 2 žlici akacijevega medu * 2 žlici vode.

Maline, med, vodo in vaniljev sladkor damo v kozico. Počasi segrevamo in kuhamo 20 minut, vmes večkrat premešamo. Zmes se bo zgostila v marmelado – če je preredka, povišamo temperaturo in med mešanjem kuhamo, da se še malo zgosti. Pustimo, da se ohladi, in damo v kozarec z navojnim pokrovčkom.

Nasvet:Marmelado kuhamo skupaj z otroki, uživali bodo v pripravi, zjutraj pa, ko jo bodo mazali na kruh.

Arašidovo maslo (5 minut)

Sestavine:250 g praženih, nesoljenih arašidov * ščep grobe morske soli.

Arašide in sol damo v sekljalnik (pri tehtanju in vsipanju lahko sodelujejo otroci) in meljemo pri visoki hitrosti, da dobimo gladko pasto. Če je treba, sekljalnik vmes ustavimo in postrgamo zmes s sten, nato pa nadaljujemo sekljanje. Namaz preložimo v kozarec z navojnim pokrovom. Po želji mu lahko primešamo sesekljana bučna ali sončnična semena. Če v trgovini ne najdemo praženih nesoljenih arašidov, jih prepražimo sami: razprostremo jih na pekač in damo za deset minut v pečico, ogreto na 180 stopinj.

Domača nutela (5 minut)

Sestavine:200 g prepraženih in sesekljanih lešnikov * 4 žlice kakava v prahu * 2 žlici medu * 2 žlici kokosovega olja * 1 vaniljev sladkor * 200 ml vrele vode.

V sekljalniku meljemo prepražene lešnike, da dobimo pasto. Dodamo kakav, med, kokosovo olje in vaniljev sladkor ter znova zmeljemo. Prilijemo 200 ml vrele vode in zmeljemo v gladek namaz. Namaz damo v kozarec z navojnim pokrovom, hranimo ga v hladilniku.

Več v Zarji št. 37, 12.9.2017


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.