© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Okusen silvestrski meni zakoncev Franko


Lara Jelen
29. 12. 2022, 06.15
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Silvestrski meni pri Frankovih sestavi »šefica kuhinje«, Simona. »Mislim, da se Jamie Oliver lahko skrije,« jo pohvali njen mož Jurij, sicer nekdanji alpski smučar, danes pa producent slovenskih odrskih različic znanih muzikalov.

Simona Vodopivec Franko in Jurij Franko
Šimen Zupančič
Simona Vodopivec Franko in Jurij Franko

Božič praznujeta v družinskem krogu, silvestrovo pa s prijatelji. Včasih v gostilni, zelo radi pa tudi doma. Po dolgoletni tradiciji na mizi ne smejo manjkati tatarski biftek, pršut, francoska solata, pogača s feto in orehova potica, ne glede na to, za kakšen meni se odločijo. Simona zelo rada postreže še gratinirane kapesante v pečici, škampe s širokimi rezanci ter tiramisu s čokolado in mandarino.

»Vedno se odločamo med dvema menijema, mesnim ali morskim. Če nas je veliko, pripravimo kar oba. Pri mesnem kraljuje polnjen puran z gratiniranim pirejem v pečici ter zelenjavnimi prilogami in omakami, pri morskem pa kapesante in škampi po spodnjih receptih,« pravita. Če je hrane preveč, ostanke pojedo naslednji dan, ko ob koncertu z Dunaja in smučarskih skokih počivajo po naporni noči.

moj naj recept1.jpg
revija Jana
Gratinirane kapesante v pečici

PREDJED: Gratinirane kapesante v pečici

Sestavine

kapesante

oljčno olje

maslo

drobtine

parmezan

Priprava

1. Vsaki oprani školjki dodamo maslo, oljčno olje, lahko tudi nariban parmezan in ob robu potresemo drobtinice.
2. Pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.

moj naj recept2.jpg
Šimen Zupančič
Škampi s testeninami

GLAVNA JED: Škampi s testeninami

Sestavine

škampi

rezanci ali špageti

oljčno olje

česen

sol, poper

peteršilj

belo vino

paradižnikova mezga

Priprava

1. V ponev damo oljčno olje, dodamo česen, ki ga malo popražimo, sol, poper, peteršilj, žlico paradižnikove mezge in kozarec belega vina. Prevremo in odstavimo z ognja.

2. V drugi ponvi na oljčnem olju popečemo škampe, približno 5–10 minut na visoki temperaturi. Pogosto premešamo. Skuhamo tudi rezance, al dente (čvrsti na ugriz).

3. Rezance (ali špagete) dodamo v omako, ki smo jo naredili malo prej, premešamo, pustimo kakšno minuto, da se okusi prepojijo. Škampe z omako naložimo na testenine.

Več v Jani, št. 52, 27. 12. 2022


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.