© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Enolončnica s stročjim fižolom


Jana
14. 8. 2009, 09.20
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Samostojna brezmesna jed za poletne in jesenske dni.

Enolončnica s stročjim fižolom
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 400 g stročjega fižola * 60 g gomolja zelene * 1 čebula * 1 por * 1,2 kg krompirja * 1 žlica moke * 20 g masla * sveže mlet poper * pol šopka peteršilja * 4 žlice kisle smetane.

Priprava: Fižolove stroke umijemo, obrežemo in narežemo na koščke. Gomolj zelene olupimo in narežemo na kockice. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Por očistimo, umijemo in narežemo beli in svetlo zeleni del na tanke obročke. V lonec damo 2 litra osoljene vode in narezano zelenjavo. Pristavimo, da zavre, in kuhamo 20 minut. Nato dodamo umit, olupljen in narezan krompir ter kuhamo še toliko, da se krompir zmehča. V drugi kozici razpustimo maslo in dodamo moko. Med mešanjem svetlo prepražimo in po malem prilivamo toliko vode od kuhanja zelenjave, da nastane gosta omaka. V omako damo zelenjavo in kuhamo še 5 minut. Po okusu začinimo, potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem in ponudimo s kislo smetano.

Nasvet: Enolončnica iz stročjega fižola je samostojna brezmesna jed. Po okusu pa ji lahko dodamo tudi narezano šunko, narezano hrenovko ali na kockice narezano prepraženo slanino, da je jed izdatnejša.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.