Brezglutenska dieta za boljše zdravje
Preobčutljivost za gluten, 2.del

V prejšnji številki Zarje smo pisali o tem, da je vse več ljudi občutljivih za gluten in imajo zaradi uživanja žitnih izdelkov, predvsem kruha, zdravstvene težave. Za vse, ki se soočajo s tem in se morda vzroka za nevšečnosti niti ne zavedajo, je mag. Marjeta Škorja, klinična dietetičarka v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, pripravila tridnevni brezglutenski jedilnik in recept za brezglutenski kruh ter pojasnila še nekatera nova spoznanja o preobčutljivosti za gluten.
Brezglutenska dieta, pravzaprav kar brezglutenska prehrana, ima veliko prednosti in zdravstvenih koristi za tiste, ki so preobčutljivi za gluten. »Izognejo se lahko težavam v počutju in delovanju prebavil, pa tudi poslabšanju kakovosti življenja ter bolje obvladujejo stres,« je pojasnila Marjeta Škorja.
Katera žita in izdelki ne vsebujejo glutena?
V brezglutensko dieto lahko uvrstimo vsa spodaj našteta živila. Vsa morajo biti označena z registriranim znakom, torej s prečrtanim žitnim klasom.
- Žita: riž, divji riž, ajda, proso in kvinoja v zrnju.
-Kruh in pekovsko pecivo: brezglutenski kruh in pekovsko pecivo, brezglutenski rogljički, brezglutenske preste in brezglutensko sladko in slano pecivo, brezglutenski prepečenec, brezglutenska pica, brezglutenske tortilje.
-Žita in kosmiči za zajtrk: brezglutenski musli, brezglutenski koruzni, proseni ali kvinojini kosmiči, brezglutenske čokoladne kroglice .
-Moke, drobtine: vse brezglutenske moke, mešanice mok in drobtine.
-Priloge: brezglutenske testenine, brezglutenski ajdov in koruzni zdrob – rumen ali bel. Krompir in krompirjevi svaljki, cmoki, pripravljeni z dodatkom deklarirano brezglutenske moke.
-Juhe: brezglutenske mesne in zelenjavne, čiste in kremne juhe, pripravljene z dovoljenimi sestavinami, brez vegete in kock. Brezglutenske instantne juhe.
Več o brezglutenski dieti preberite v reviji Zarja št.24, 21.6.2016
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se