Bolezen se ne meni za spodobnost
Rak debelega črevesa in danke, kolorektalni rak,je zahrbtna bolezen. Dejstvo pa je, da je v 90 odstotkih ozdravljiv, če ga s presejalnim testom pravočasno odkrijejo.

Kako naj človek, ki ne pozna znakov, ki bi ga pravočasno opozorili na nevarnost hude bolezni, prepozna drobne spremembe v svojem telesu? Prva značilnost so spremembe pri odvajanju blata. Če se začne nenadoma pojavljati driska ali zaprtost, če se iztrebljanje kakorkoli spremeni, blato postane tanjše in spremembe trajajo več kot dva tedna, je pametno obiskati zdravnika. Enako velja, če opazite kri v blatu, čutite stalno bolečino v trebuhu, imate občutek, da se črevesje ne izprazni popolnoma, ste utrujeni in oslabljeni ter nenadoma brez posebnega razloga začnete hujšati, je obisk pri zdravniku obvezen. Brez sramu mu je treba opisati spremembe oziroma opažanja. Opozoriti je treba, da je kri v blatu lahko posledica marsičesa drugega, zato ne bodite pretirano zaskrbljeni. Če je kri svetle barve in ostane na toaletnem papirju, ko ste se obrisali, je verjetno posledica krvavenja iz hemoroidov ali pa ranice v predelu zadnjika. Blato postane rdeče tudi zaradi hrane, ki ste jo jedli (rdeča pesa). Kljub temu je zaradi krvavitve bolje obiskati zdravnika, kot pa jo ignorirati.
Je kriva hrana?
Rak debelega črevesa in danke je vse pogostejši, kar velja predvsem za razviti svet. Znanost se že dolgo trudi, da bi dokazala vzroke za vedno več obolelih, vendar ji do zdaj ni uspelo. Znano je le, da gre verjetno za sovpadanje življenjskega sloga, genetike in tudi psihičnih vplivov, predvsem stresa. Nekateri strokovnjaki trdijo, da je rak debelega črevesa in danke povezan z uživanjem rdečega mesa, vendar tega še nihče ni stoodstotno potrdil. Raziskovalci na ameriški kliniki Mayo pravijo, da je nekaj raziskav potrdilo večjo nevarnost za kolorektalni rak pri ljudeh, ki uživajo večje količine rdečega mesa.
Toda večja verjetnost še ni dejstvo in marsikatere druge raziskave dokazujejo nasprotno. To vključuje tudi vprašanje o kakovosti rdečega mesa oziroma kako je bilo govedo vzrejeno. Pri prehrani, ki naj bi pripomogla k nastanku raka debelega črevesa in danke, je pomembno predvsem pomanjkanje vlaknin in preveč maščob ter na splošno preveč kalorična hrana. Bolj verjetno je, da bodo zboleli debeli ljudje, kadilci in tisti, ki popijejo preveč alkoholnih pijač. Tudi nagnjenost je dedna. Za rakom debelega črevesa in danke najpogosteje zbolijo ljudje, starejši od 50 let.
Več v Jani št. 31, 4. 8. 2009
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se