
Sestavine
- 3,5 dl vode
- 1 žlica sladkorja
- 50 g stopljenega masla
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 250 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep soli
- pribl. 1 liter sončničnega olja
- nekaj koščkov kruha
cimetov sladkor
- 4 žlice sladkorja
- 2 žlički cimeta
čokoladna pomaka
- 150 g temne čokolade (ne pregrenke), nalomljene na koščke
- 100 g smetane
- 3 žlice polnomastnega mleka
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome (po želji)

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 3,5 dl vode
- 1 žlica sladkorja
- 50 g stopljenega masla
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 250 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep soli
- pribl. 1 liter sončničnega olja
- nekaj koščkov kruha
cimetov sladkor
- 4 žlice sladkorja
- 2 žlički cimeta
čokoladna pomaka
- 150 g temne čokolade (ne pregrenke), nalomljene na koščke
- 100 g smetane
- 3 žlice polnomastnega mleka
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome (po želji)
Postopek
Vodo zavremo in ji dodamo stopljeno maslo in vaniljevo aromo. V veliko skledo presejemo moko s pecilnim praškom in dodamo ščep soli. V sredini naredimo jamico, nato prilijemo vročo vodo z maslom in z leseno kuhalnico zelo hitro vmešamo moko, da nastane masa brez grudic. Pustimo počivati 10 do 15 minut, medtem pa pripravimo pomako.
Vse sestavine za pomako damo v kozico in nežno stopimo, medtem občasno pomešamo, da dobimo gladko in bleščečo omako. Pustimo jo na šibkem ognju, da ostane topla.
V veliki globoki kozici segrejemo toliko olja, da sega do tretjine višine, in ga segrejemo. Naredimo preizkus: vanj vržemo kocko kruha – če se v 45 sekundah do 1 minuti zlato rjavo obarva, je olje primerno segreto. Sladkor zmešamo s cimetom.
Na vrečko za brizganje namestimo nastavek z 1,5 do 2 cm veliko zvezdasto odprtino. V vrečko naložimo spočito testo in neposredno v olje nabrizgamo 2 ali 3 trakove, vsakega odrežemo s škarjami. Cvremo, dokler ne postanejo hrustljavi in se zlato rjavo obarvajo. Pri tem smo zelo previdni: če namreč v churrosih nastanejo zračni mehurčki, jih lahko raznese, zato si oblečemo dolge rokave, si zaščitimo oči in obraz odmaknemo stran od kozice. Ocvrte churrose s penovko poberemo iz olja in odložimo na pladenj, obložen s kuhinjskim papirjem. Tako ocvremo vse churrose in jih sproti posujemo s cimetovim sladkorjem. Ko so vsi ocvrti, jih posujemo s preostalim cimetovim sladkorjem in ponudimo s čokoladno pomako.