
Skledica s piščancem in mangom
Popolno službeno kosilo, po katerem boste še dolgo siti
Skledica s piščancem in mangom
Popolno službeno kosilo, po katerem boste še dolgo siti

Sestavine
- 2 piščančje prsi
- 2 žlički cajunske mešanice začimb
- 1 žlica oljčnega olja
- 250 g kuhane leče (lahko iz pločevinke)
- 4 mlade čebulice
- 1 rdeč čili
- majhen šopek koriandra
- 1 mango
- 1 limeta
- 8 žlic navadnega jogurta
- 4 žlice mangovega čatnija
- sol

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 2 piščančje prsi
- 2 žlički cajunske mešanice začimb
- 1 žlica oljčnega olja
- 250 g kuhane leče (lahko iz pločevinke)
- 4 mlade čebulice
- 1 rdeč čili
- majhen šopek koriandra
- 1 mango
- 1 limeta
- 8 žlic navadnega jogurta
- 4 žlice mangovega čatnija
- sol
Postopek
Dan prej spečemo piščanca. Pečico segrejemo na 200 °C. Piščančje prsi narežemo na trakove, jih damo v pekač in začinimo z cajunsko mešanico začimb, pokapamo z oljčnim oljem in solimo. Pečemo jih 15 minut, da je meso skoz in skoz pečeno, nato pustimo, da se ohladi.
Mlade čebulice in čili narežemo na tanke kolobarčke, koriandru osmukamo lističe, mango narežemo na kocke, limeto pa na krhlje. V 2 skledici razdelimo piščanca, čebulico, čili, koriandrove lističe in mango, zraven pa priložimo limetine krhlje. Posebej narahlo zmešamo jogurt in mangov čatni, da nastane vrtinčast vzorec. Tik preden jemo, solato obložimo z mangovim jogurtom.