
Široki rezanci z lososom in pomarančo
Iz rubrike Otroci kuhamo
Široki rezanci z lososom in pomarančo
Iz rubrike Otroci kuhamo

Sestavine
- 400 g rezancev
- 300 g lososovega fileja
- 2 šalotki ali ½ čebule
- ½ šopka svežega ali 2 žlički suhega kopra
- 1 žlica oljčnega olja
- sok 2 pomaranč (2 dl)
- 2,5 dl sladke smetane
- sol

Domači sadni sladoledi umetnice Mirande Rumina
Umetnica Miranda Rumina je svet očarala s slikami in kipi, navdušuje pa tudi z naravnimi sladoledi. Izvolite tri recepte za pripravo sladoleda – brez mleka in rafiniranega sladkorja.

Pšenično pivo je odlična poletna osvežitev
Iz Nemčije prihaja vrsta legendarnih pivskih stilov, a med njimi posebno mesto zaseda pšenično pivo, ki se prileže v prav vseh letnih časih.

Modra rakovica v našem morju: invazivna in agresivna, a izjemno okusna
V slovenskem morju opažajo vse več primerkov modre rakovice, agresivne invazivne vrste, ki povzroča ekološko in ekonomsko škodo. A malokdo ve, da modra rakovica v svetu slovi kot cenjena kulinarična specialiteta in da je njeno meso vrhunske kakovosti.
Sestavine
- 400 g rezancev
- 300 g lososovega fileja
- 2 šalotki ali ½ čebule
- ½ šopka svežega ali 2 žlički suhega kopra
- 1 žlica oljčnega olja
- sok 2 pomaranč (2 dl)
- 2,5 dl sladke smetane
- sol
Postopek
Lososov file splakni pod vodo in ga osuši s kuhinjsko brisačko. Nareži ga na koščke. Pomaranče prereži na polovice in iz njih iztisni sok.

Rezance daj kuhati v slano vrelo vodo. Čebulo olupi, sesekljaj in v večji ponvi popraži na vročem oljčnem olju. Zalij s sladko smetano in pomarančnim sokom ter na močnem ognju kuhaj še 3 minute.

Omako posoli, vanjo vmešaj nasekljan koper in dodaj koščke lososa. Zmanjšaj jakost ognja in kuhaj še 5 minut. Omako poskusi in po potrebi dodaj malce soli.

Rezance odcedi in jih prestavi v ponev z omako. Nežno premešaj, da se omaka enakomerno razporedi po rezancih.
