
Popečena govedina s solato iz pire in muškatne buče
Popečena govedina s solato iz pire in muškatne buče

Sestavine
- 1 manjša muškatna buča
- 2 debela pastinaka
- 2 rdeči čebuli
- 2 debela neolupljena stroka česna
- 2 goveja zrezka (rostbif, skupaj pribl. 450 g)
- 100 g lešnikov
- 10 žajbljevih listov
- 200 g kuhane in ohlajene pire
- 70 g rukole
preliv
- sol in poper
- 4 žlice balzamičnega kisa
- 1 žlica dijonske gorčice
- 1 žlica medu
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja ali repičnega olja

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 1 manjša muškatna buča
- 2 debela pastinaka
- 2 rdeči čebuli
- 2 debela neolupljena stroka česna
- 2 goveja zrezka (rostbif, skupaj pribl. 450 g)
- 100 g lešnikov
- 10 žajbljevih listov
- 200 g kuhane in ohlajene pire
- 70 g rukole
preliv
- sol in poper
- 4 žlice balzamičnega kisa
- 1 žlica dijonske gorčice
- 1 žlica medu
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja ali repičnega olja
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Bučo olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na koščke. Pastinak olupimo in ga narežemo na kolobarčke, čebulo narežemo na polmesece, česen pustimo neolupljen. Bučo, pastinak in čebulo damo v velik pekač, vse pokapamo z žlico olja, solimo in popramo ter dobro premešamo. Dodamo česen, ki ga prav tako naoljimo, in zelenjavo pečemo 40 minut ali tako dolgo, da se zmehča in začne po robovih rjaveti. Medtem ko se zelenjava peče, vzamemo steaka iz hladilnika in ju pustimo, da se segrejeta na sobno temperaturo.
Lešnike rahlo popražimo v suhi ponvi. Pretresemo jih na krožnik, ponev pa obrišemo s papirnato brisačko. V ponvi segrejemo preostale 3 žlice olja, dodamo žajbljeve liste in jih pražimo 1 do 2 minuti, da se hrustljavo zapečejo. Žajbelj preložimo k lešnikom, olje pa pustimo v ponvi.
Steaka začinimo po okusu in ju na vsaki strani pečemo 2 do 3 minute za manj pečena (odvisno od debeline) ali dlje, če želimo bolj pečena. Nato ju položimo na drug krožnik, ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo, da nekaj minut počivata.
Ko je zelenjava pečena, jo vzamemo iz pečice in odstranimo česen. Mehak česen iztisnemo iz lupine v skledo in lupino zavržemo. Pretlačimo ga z vilicami, mu dodamo sestavine za preliv in dobro premešamo.
Piro in večino lešnikov damo v pekač z zelenjavo. Dodamo nadrobljene žajbljeve liste in polovico rukole. Pokapamo s polovico preliva in vse premešamo. Meso narežemo na rezine in sokove, ki so se izcedili, polijemo po piri in zelenjavi. Solato razporedimo na velik servirni krožnik in nanjo položimo rezine mesa. Dodamo preostale lešnike in rukolo ter posujemo s črnim poprom. Preostali preliv ponudimo ob strani.