
Mehiški riž za fiesto
Ravno prav pikanten riž, da nas prijetno pogreje
Mehiški riž za fiesto
Ravno prav pikanten riž, da nas prijetno pogreje

Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 3 paprike najljubše barve
- 6 strokov česna
- 1 žlička semen kumina ali ½ žličke
- mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 zvrhana žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
- ščep dimljene sladke mlete paprike
- 350 g riža basmati
- 6,5 dl vroče zelenjavne jušne osnove
ko postrežemo
- drobno nasekljan koriander ali na kolobarčke narezana mlada čebulica

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 3 paprike najljubše barve
- 6 strokov česna
- 1 žlička semen kumina ali ½ žličke
- mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 zvrhana žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
- ščep dimljene sladke mlete paprike
- 350 g riža basmati
- 6,5 dl vroče zelenjavne jušne osnove
ko postrežemo
- drobno nasekljan koriander ali na kolobarčke narezana mlada čebulica
Postopek
Čebulo drobno nasekljamo, papriko očistimo in drobno narežemo, česen drobno sesekljamo ali stremo. V veliki kozici s pokrovko segrejemo olje, dodamo čebulo, papriko, česen in kumin ter nežno pražimo 8 do 10 minut, da se zelenjava zmehča in zlato rjavo obarva. Primešamo paradižnikovo mezgo in mleto papriko ter pražimo še 1 minuto, nato primešamo riž.
Prilijemo jušno osnovo, pokrijemo s pokrovko in zavremo. Na hitro pomešamo, spet pokrijemo in postavimo na najmanjšo možno temperaturo. Nežno kuhamo 10 minut. Štedilnik ugasnemo in pokrito pustimo stati še 10 minut. Če bomo riž takoj ponudili, primešamo sesekljan koriander ali narezano mlado čebulico, drugače pa pustimo, da se riž ohladi in ga shranimo v hladilnik, tik pred postrežbo pa ga na hitro popražimo in na koncu primešamo koriander ali mlado čebulico.