
Krompir in pesa s skuto, kumino in lanenim oljem
Pisan krompir, kot ga še ne poznate
Krompir in pesa s skuto, kumino in lanenim oljem
Pisan krompir, kot ga še ne poznate

Sestavine
- 600 g majhnih gomoljev pese (temno ali svetlo rdečo, če jo dobimo)
- oljčno olje za peko
- 350 g majhnih gomoljev krompirja čvrste sorte
- 200 g kozje ali kravje skute (ali mladega sira)
- 3 žličke semen kumine
- 1⁄2 žlice drobno sesekljanega peteršilja
- sol in poper
- laneno olje, ko postrežemo
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 600 g majhnih gomoljev pese (temno ali svetlo rdečo, če jo dobimo)
- oljčno olje za peko
- 350 g majhnih gomoljev krompirja čvrste sorte
- 200 g kozje ali kravje skute (ali mladega sira)
- 3 žličke semen kumine
- 1⁄2 žlice drobno sesekljanega peteršilja
- sol in poper
- laneno olje, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Peso temeljito zdrgnemo in ji odrežemo koreninski del. Očiščene gomolje položimo na kos aluminijaste folije v pekaču, jih pomešamo z malo oljčnega olja, soli in popra ter folijo zapremo, vendar ne tesno, da bo lahko zrak krožil okrog zelenjave. Peso pečemo toliko časa, da se zmehča – to lahko traja od 30 minut do 1 ure in 15 minut, odvisno od velikosti.
Krompir do mehkega skuhamo v osoljenem kropu. Odcedimo ga, vrnemo v lonec in pokrijemo s pokrovko. Peso pustimo, da se malo ohladi, nato jo olupimo in narežemo na polovice ali četrtine (odvisno od velikosti). Semena kumine vsujemo v suho ponev in jih na srednji temperaturi popražimo, da zadišijo.
Peso in krompir razporedimo na servirni krožnik, nato priložimo še kepice skute ali mladega sira. Posujemo s kumino in peteršiljem, po potrebi dosolimo in popramo ter pobrizgamo z lanenim oljem.