
Krompir in pesa s skuto, kumino in lanenim oljem
Pisan krompir, kot ga še ne poznate
Krompir in pesa s skuto, kumino in lanenim oljem
Pisan krompir, kot ga še ne poznate

Sestavine
- 600 g majhnih gomoljev pese (temno ali svetlo rdečo, če jo dobimo)
- oljčno olje za peko
- 350 g majhnih gomoljev krompirja čvrste sorte
- 200 g kozje ali kravje skute (ali mladega sira)
- 3 žličke semen kumine
- 1⁄2 žlice drobno sesekljanega peteršilja
- sol in poper
- laneno olje, ko postrežemo

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 600 g majhnih gomoljev pese (temno ali svetlo rdečo, če jo dobimo)
- oljčno olje za peko
- 350 g majhnih gomoljev krompirja čvrste sorte
- 200 g kozje ali kravje skute (ali mladega sira)
- 3 žličke semen kumine
- 1⁄2 žlice drobno sesekljanega peteršilja
- sol in poper
- laneno olje, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Peso temeljito zdrgnemo in ji odrežemo koreninski del. Očiščene gomolje položimo na kos aluminijaste folije v pekaču, jih pomešamo z malo oljčnega olja, soli in popra ter folijo zapremo, vendar ne tesno, da bo lahko zrak krožil okrog zelenjave. Peso pečemo toliko časa, da se zmehča – to lahko traja od 30 minut do 1 ure in 15 minut, odvisno od velikosti.
Krompir do mehkega skuhamo v osoljenem kropu. Odcedimo ga, vrnemo v lonec in pokrijemo s pokrovko. Peso pustimo, da se malo ohladi, nato jo olupimo in narežemo na polovice ali četrtine (odvisno od velikosti). Semena kumine vsujemo v suho ponev in jih na srednji temperaturi popražimo, da zadišijo.
Peso in krompir razporedimo na servirni krožnik, nato priložimo še kepice skute ali mladega sira. Posujemo s kumino in peteršiljem, po potrebi dosolimo in popramo ter pobrizgamo z lanenim oljem.