
Jagnječja enolončnica z guinnessom
Jagnječjo enolončnico z guinnessom lahko pripravimo 17. marca, na dan svetega Patrika. Tako je tudi na Irskem, kjer je ta dan velik praznik, ki je zaradi irske pivovarske tradicije neločljivo povezan s pivom.
Jagnječja enolončnica z guinnessom
Jagnječjo enolončnico z guinnessom lahko pripravimo 17. marca, na dan svetega Patrika. Tako je tudi na Irskem, kjer je ta dan velik praznik, ki je zaradi irske pivovarske tradicije neločljivo povezan s pivom.

Sestavine
- 600 g jagnječjega vratu
- 2 manjša pora
- 300 g manjših korenčkov
- 300 g repe
- 3 dl guinnessa
- 4 dl jagnječje ali goveje jušne osnove
- nekaj vejic timijana in še nekaj lističev za okras
- sol in poper
- 2 žlici moke
- 2 žlici zmehčanega masla
- krompirjev pire in grah za prilogo

Kako dobro posušiti solato in zakaj je to sploh pomembno
Zagotovo ste tako kot ena izmed naših bralk že videli po trgovinah plastično posodo za sušenje solate. In morda ste se že vprašali, zakaj bi to sploh potrebovali?

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.
Sestavine
- 600 g jagnječjega vratu
- 2 manjša pora
- 300 g manjših korenčkov
- 300 g repe
- 3 dl guinnessa
- 4 dl jagnječje ali goveje jušne osnove
- nekaj vejic timijana in še nekaj lističev za okras
- sol in poper
- 2 žlici moke
- 2 žlici zmehčanega masla
- krompirjev pire in grah za prilogo
Postopek
Jagnječjemu vratu obrežemo odvečno maščobo in meso narežemo na kose. Pora nasekljamo, korenčke po dolgem razpolovimo, repo olupimo in narežemo na koščke, velike 2 cm.
Vse sestavine za enolončnico damo v veliko težko kozico, solimo in popramo ter dobro zmešamo. Pod pokrovko položimo kos aluminijaste folije, da se tesneje zapre, nato pokrovko čvrsto pritisnemo na kozico. Postavimo jo v pečico in temperaturo nastavimo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo).
Medtem skupaj pretlačimo moko in maslo, da dobimo gladko pasto. Po približno 1 uri od takrat, ko je pečica dosegla nastavljeno temperaturo, pasto vmešamo v enolončnico in jo odkrito vrnemo v pečico še za 30 minut do 1 uro oziroma toliko časa, da je meso mehko in se jed zgosti. Primešamo nekaj svežih timijanovih lističev ter postrežemo s krompirjevim pirejem in grahom.