
Jabolčna ingverjeva soda
Sladka, rahlo gazirana pijača z okusom ingverja in jabolk se pozimi prileže kot vroč napitek, poleti pa kot hladna osvežitev.
Jabolčna ingverjeva soda
Sladka, rahlo gazirana pijača z okusom ingverja in jabolk se pozimi prileže kot vroč napitek, poleti pa kot hladna osvežitev.

Sestavine
- manjša korenina ingverja (približno 100 g)
- 60 g sladkorja
- 3 dl vode
- 7 dl jabolčnega ali drugega sadnega soka
ko postrežemo (po želji)
- limonov ali pomarančni sok
- lupinica bio limone in/ali pomaranče
- začimbe: cimet, muškatni orešek, nageljnove žbice ...
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- manjša korenina ingverja (približno 100 g)
- 60 g sladkorja
- 3 dl vode
- 7 dl jabolčnega ali drugega sadnega soka
ko postrežemo (po želji)
- limonov ali pomarančni sok
- lupinica bio limone in/ali pomaranče
- začimbe: cimet, muškatni orešek, nageljnove žbice ...
Postopek
V večji kozarec za vlaganje natočimo 3 dl vode in dodamo 20 g sladkorja. Premešamo, da se sladkor raztopi, in dodamo 20 g ingverja, ki smo ga olupili (ingverja iz ekološke pridelave ni treba lupiti) in narezali na kockice, rezinice ali paličice. Kozarec postavimo na temno in ga pokrijemo z gazo.
Naslednji dan dodamo 1 dl vode, 10 g sladkorja, 20 g narezanega ingverja in premešamo. Ta postopek ponavljamo vsak dan in po približno 5 dneh začne vsebina kozarca brbotati, kar pomeni, da je osnova za sodo pripravljena.
V litrsko steklenico nalijemo 7 dl jabolčnika in 3 dl osnove, ki smo jo precedili. Steklenico zapremo in shranimo na temno. Vsak dan narahlo odvijemo pokrov in preverimo, če je pijača že gazirala. Napitek običajno gazira in je pripravljen za uporabo po 2 do 4 dneh, na toplem procesi stečejo hitreje. Ingverjevi sodi lahko dodamo tudi nekaj limonovega ali pomarančnega soka, limonovo ali pomarančno lupinico ali začimbe.
Recept je pripravila Sanja Čakarun, soustanoviteljica blagovne znamke Kis in kvas. Za Dober tek piše članke o fermentirani hrani.
Nasvet
Soda z okusom ingverja in jabolk nastane s kombinacijo mlečnokislinske fermentacije in alkoholnega vrenja, a je primerna tudi za najmlajše, saj alkohol vsebuje le v sledeh.
Kako naprej?
Po petih dneh osnovo hranimo s sladkorjem vse redkeje, le na vsake 3 dni, ingver pa dodajamo le dvakrat tedensko. Na vsaka 2 tedna polovico tekočine in ingverja odstranimo ter ju nadomestimo s svežo vodo in ingverjem.
Osnovo lahko shranimo tudi v hladilnik in jo hranimo le z 10 g sladkorja na teden – tako upočasnimo procese. Dva dni pred ponovno uporabo jo vzamemo iz hladilnika, da se mikroorganizmi znova aktivirajo. Vedno ko odlijemo osnovo za pripravo sode, prilijemo enako količino sveže vode in jo nahranimo s sladkorjem.