
Čips iz bučk s cacikijem
Caciki je slana omaka oziroma pomaka, narejena iz naribanih kumar, jogurta, oljčnega olja, limonovega soka ali kisa in česna, začinjena s koprom, včasih tudi z meto, peteršiljem in timijanom.
Čips iz bučk s cacikijem
Caciki je slana omaka oziroma pomaka, narejena iz naribanih kumar, jogurta, oljčnega olja, limonovega soka ali kisa in česna, začinjena s koprom, včasih tudi z meto, peteršiljem in timijanom.

Izvira iz Grčije, zelo priljubljena pa je tudi v Turčiji ter v drugih kuhinjah jugovzhodne Evrope in zahodne Azije. Njeno ime izvira iz turške besede cacik, ki pomeni vrsto zelišča.
Ponekod tej jedi oziroma njeni različici pravijo tudi tarator. Postreže se jo kot del hladnih predjedi, prilogo in omako za suvlaki in giros ter druge jedi.
Sestavine
Za caciki
- 1 večja kumara
- 1 žlica kopra
- 3 stroki česna
- 1 žlica limonovega soka
- 3 žlice oljčnega olja
- 400 g grškega jogurta
Za čips
- sol in poper
- 2 bučki
- 120 g navadne moke
- 60 g koruznega škroba
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- Olje za cvrtje

To je nova viralna sladica, ki je zasenčila dubajsko čokolado
Po svetovnem uspehu dubajske čokolade, se je na sceni pojavila nova poletna senzacija:. Gre za tako imenovano čokolado z angelskimi lasmi ali 'angel hair', rožnato belgijsko čokoladno tablico z nenavadnim polnilom.

Znani rezultati Michelin 2025: zvezdice prejelo 9 slovenskih restavracij
Znameniti kulinarični vodnik Michelin je ponovno izbral najboljšo gastronomsko ponudbo v Sloveniji. Preverite, katere restavracije so bile uvrščene v Michelinov vodnik 2025.

Želite prihraniti čas v kuhinji? Potem pripravite te jedi!
Kako preživeti manj časa za štedilnikom, a kljub temu jesti okusno in uravnoteženo? Z nekaj preprostimi triki in pametnim načrtovanjem!
Sestavine
Za caciki
- 1 večja kumara
- 1 žlica kopra
- 3 stroki česna
- 1 žlica limonovega soka
- 3 žlice oljčnega olja
- 400 g grškega jogurta
Za čips
- sol in poper
- 2 bučki
- 120 g navadne moke
- 60 g koruznega škroba
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- Olje za cvrtje
Postopek
Kumaro olupimo in grobo naribamo, iz nje iztisnemo vodo in jo zmešamo s koprom, sesekljanim česnom, limonovim sokom, oljem in jogurtom. Po okusu začinimo s poprom in soljo.
Bučki, narezani na tanke rezine, damo v skledo, solimo in popramo.
V skledici zmešamo moko, škrob in pecilni prašek ter primešamo 300 ml vode. V mešanico pomakamo rezine bučk, da jih masa v celoti prekrije.
V ponvi segrejemo olje in bučke pocvremo, vmes pa večkrat obrnemo. S penovko jih vzamemo iz olja in odcedimo na papirnati brisački.