
Čips iz bučk s cacikijem
Caciki je slana omaka oziroma pomaka, narejena iz naribanih kumar, jogurta, oljčnega olja, limonovega soka ali kisa in česna, začinjena s koprom, včasih tudi z meto, peteršiljem in timijanom.
Čips iz bučk s cacikijem
Caciki je slana omaka oziroma pomaka, narejena iz naribanih kumar, jogurta, oljčnega olja, limonovega soka ali kisa in česna, začinjena s koprom, včasih tudi z meto, peteršiljem in timijanom.

Izvira iz Grčije, zelo priljubljena pa je tudi v Turčiji ter v drugih kuhinjah jugovzhodne Evrope in zahodne Azije. Njeno ime izvira iz turške besede cacik, ki pomeni vrsto zelišča.
Ponekod tej jedi oziroma njeni različici pravijo tudi tarator. Postreže se jo kot del hladnih predjedi, prilogo in omako za suvlaki in giros ter druge jedi.
Sestavine
Za caciki
- 1 večja kumara
- 1 žlica kopra
- 3 stroki česna
- 1 žlica limonovega soka
- 3 žlice oljčnega olja
- 400 g grškega jogurta
Za čips
- sol in poper
- 2 bučki
- 120 g navadne moke
- 60 g koruznega škroba
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- Olje za cvrtje

Pavlova z rdečim ribezom
V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.

Joe Zavala vas nauči veščin pravega BBQ
V Slovenijo avgusta prihaja znameniti pitmaster iz Teksasa, hišni chef ekip Dallas Mavericks in Dallas Cowboys Joe Zavala. Svoje BBQ mojstrstvo bo pokazal na festivalu Wild West Fest On Fire 2025.
Sestavine
Za caciki
- 1 večja kumara
- 1 žlica kopra
- 3 stroki česna
- 1 žlica limonovega soka
- 3 žlice oljčnega olja
- 400 g grškega jogurta
Za čips
- sol in poper
- 2 bučki
- 120 g navadne moke
- 60 g koruznega škroba
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- Olje za cvrtje
Postopek
Kumaro olupimo in grobo naribamo, iz nje iztisnemo vodo in jo zmešamo s koprom, sesekljanim česnom, limonovim sokom, oljem in jogurtom. Po okusu začinimo s poprom in soljo.
Bučki, narezani na tanke rezine, damo v skledo, solimo in popramo.
V skledici zmešamo moko, škrob in pecilni prašek ter primešamo 300 ml vode. V mešanico pomakamo rezine bučk, da jih masa v celoti prekrije.
V ponvi segrejemo olje in bučke pocvremo, vmes pa večkrat obrnemo. S penovko jih vzamemo iz olja in odcedimo na papirnati brisački.