
Čips iz bučk s cacikijem
Caciki je slana omaka oziroma pomaka, narejena iz naribanih kumar, jogurta, oljčnega olja, limonovega soka ali kisa in česna, začinjena s koprom, včasih tudi z meto, peteršiljem in timijanom.
Čips iz bučk s cacikijem
Caciki je slana omaka oziroma pomaka, narejena iz naribanih kumar, jogurta, oljčnega olja, limonovega soka ali kisa in česna, začinjena s koprom, včasih tudi z meto, peteršiljem in timijanom.

Izvira iz Grčije, zelo priljubljena pa je tudi v Turčiji ter v drugih kuhinjah jugovzhodne Evrope in zahodne Azije. Njeno ime izvira iz turške besede cacik, ki pomeni vrsto zelišča.
Ponekod tej jedi oziroma njeni različici pravijo tudi tarator. Postreže se jo kot del hladnih predjedi, prilogo in omako za suvlaki in giros ter druge jedi.
Sestavine
Za caciki
- 1 večja kumara
- 1 žlica kopra
- 3 stroki česna
- 1 žlica limonovega soka
- 3 žlice oljčnega olja
- 400 g grškega jogurta
Za čips
- sol in poper
- 2 bučki
- 120 g navadne moke
- 60 g koruznega škroba
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- Olje za cvrtje

Dišeči in zdravilni recepti z vrtničnimi cvetovi
Vrtnice niso le za v vazo – iz njih pripravimo dišeče napitke, sladice in marmelade.

Štiri preproste testeninske solate za vsak okus
Testenine za ljubitelje solat ali solate za ljubitelje testenin? Kakorkoli obrnemo, bodo z dobro testeninsko solato zadovoljni vsi.

Picerija Škufca na Prevaljah: več kot 40 let tradicije
Obiskali smo popolnoma prenovljeno picerijo Škufca, ki so jo poplave leta 2023 dobesedno odplaknile.
Sestavine
Za caciki
- 1 večja kumara
- 1 žlica kopra
- 3 stroki česna
- 1 žlica limonovega soka
- 3 žlice oljčnega olja
- 400 g grškega jogurta
Za čips
- sol in poper
- 2 bučki
- 120 g navadne moke
- 60 g koruznega škroba
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- Olje za cvrtje
Postopek
Kumaro olupimo in grobo naribamo, iz nje iztisnemo vodo in jo zmešamo s koprom, sesekljanim česnom, limonovim sokom, oljem in jogurtom. Po okusu začinimo s poprom in soljo.
Bučki, narezani na tanke rezine, damo v skledo, solimo in popramo.
V skledici zmešamo moko, škrob in pecilni prašek ter primešamo 300 ml vode. V mešanico pomakamo rezine bučk, da jih masa v celoti prekrije.
V ponvi segrejemo olje in bučke pocvremo, vmes pa večkrat obrnemo. S penovko jih vzamemo iz olja in odcedimo na papirnati brisački.