Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Sirov in čokoladni fondi - popolna spremljava evrovizijskega finala


Uredništvo
17. 5. 2025, 17.29
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pripravite si popoln prigrizek za finale Evrovizije! Imamo recept za sirov in z čokoladni fondi (fondue), ki bosta tako navdušila vaše goste, da bodo peli od zadovoljstva.

Sirov fondi
Shutterstock
Fondi je švicarska nacionalna jed

Na katere sestavine pomislite ob besedi Švica? Na sir in čokolado, seveda! In na katero jed? Zelo verjetno na fondi (fondue), švicarsko nacionalno jed. Zato se odgovor, kaj bomo jedli med današnjim druženjem pred televizijskimi ekrani, ponuja kar sam. Sirov in čokoladni fondi - douze points (dvanajst točk)!

Sirov fondi
shutterstock
Sirov fondi

Sirov fondi

Sestavine za 4 osebe:

400 g sira grojer


400 g sira ementaler
1 glavica česna
3 dl penečega vina
1 žlička limonovega soka
4 žličke jedilnega škroba
0,4 dl češnjevega likerja (kirsch)
poper
mlet muškatni orešek
sol
štruca belega kruha

Priprava:

  • Obe vrsti sira narežemo na drob- ne kocke. Glavico česna prečno razpolovimo. Kruh narežemo na kocke. Notranjost posode za fondi natremo s česnom.
  • Sir stresemo v posodo za fondi in ga topimo med stalnim mešanjem na blagem ognju. Postopoma prilivamo vino ter dodamo malo soli, muškatnega oreška in popra. Jedilni škrob zmešamo z limonovim sokom in češnjevcem ter vmešamo v fondi.
  • Posodo s stopljenim sirom postavimo na stojalo s prižganim gorilnikom.
  • Krušne kocke nabadamo na dolge vilice in jih pomakamo v sirov fondi. Temperaturo sira moramo sproti uravnavati in fondi večkrat premešati.

##RECIPE-2308##

Čokoladni fondi

Sestavine za 4 osebe:

250 g temne čokolade

30 g masla

1,5 dl sladke smetane

po želji malo ruma ali viskija

Za pomakanje: koščki sadja (banane, ananas, mango, jabolka, hruške, kivi, suhe slive), piškoti, penice, vaflji, biskvitne kocke ...

Priprava:

  • Nasekljano čokolado, maslo in smetano v kozici počasi segrevamo in občasno premešamo, da omaka postane gladka.
  • Čokoladno omako prelijemo v posodo za fondi in jo postavimo na stojalo s prižganim gorilnikom.
  • Sadje operemo in narežemo na kocke ter skupaj s piškoti in ostalimi sestavinami za pomakanje postrežemo ob čokoladnem fondiju.
Čokoladni fondi
shutterstock
Čokoladni fondi

Še nekaj evropsko navdahnjenih receptov


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.