Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Vseevropski dan travniških sadovnjakov; 'jabolčno' obarvani gostinci


Adrijan Černelč
30. 4. 2023, 11.15
Posodobljeno
12:26
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzgostilna_krpan___jabolna_pita.jpg
Gostilna Krpan - jabolčna pita
_zzzsadovnjak_kozjanskega_parka_na_gradiu__2_.jpg
Sadovnjak Kozjanskega parka na Gradišču
_zzzsadovnjak_kozjanskega_parka_na_gradiu__1_.jpg
Sadovnjak Kozjanskega parka na Gradišču
_zzzjelenov_greben___jabolni_zavitek_z_vanilijevo_kremo.jpg
Jelenov greben - jabolčni zavitek z vanilijevo kremo
_zzzgrajska_kavarna____vitezov_in_kraljevi__desno__jabolni_napoj.jpg
Grajska kavarna - vitezov in kraljevi (desno) jabolčni napoj

Na pobudo delovne skupine za ohranitev travniških sadovnjakov iz Avstrije (ARGE Streuobst) je 28. aprila 2023 po Evropi potekal tretji "Dan travniških sadovnjakov". S tem dogodkom se želi poudariti pomen ohranjanja biotske pestrosti rastlinskih in živalskih vrst in širši družbeni pomen, ki ga imajo travniški sadovnjaki v Evropskem prostoru.

Tudi v Kozjanskem regijskem parku smo se pridružili vseevropski pobudi o razglasitvi Dneva travniških sadovnjakov. V lanskem letu smo prejeli slovensko nagrado za Naturo 2000. V kategoriji Varstvo vrst in habitatnih tipov na območjih Nature 2000 v Sloveniji smo s travniškimi sadovnjaki, kot elementom biotske raznovrstnosti, prejeli 1. mesto. Že več kot dve desetletji izvajamo v njih številne aktivnosti s ciljem, da jih ohranimo, kot visoko vredne habitate.

Ob tretjem vseevropskem dnevu travniških sadovnjakov smo:

-       v sadovnjaku Kozjanskega parka na Gradišču nad Podsredo izvedli dan odprtih vrat. Med 9. in 13. uro somo širši javnosti predstavili aktivnosti, ki jih izvajamo v povezavi  s travniškimi sadovnjaki in z divjimi opraševalci, ki pogosto nabirajo pelod na cvetovih sadnih dreves;

-       povabili lokalne gostince, da svojo kulinarično ponudbo dopolnijo s produkti iz travniških sadovnjakov;

-       obiskovalce povabili k ogledu številnih sadnih drevoredov, ki so zasajeni v Gregovcih, Podsredi, Bistrici ob Sotli in med Podčetrtkom in Olimjem,

-       povabili širšo javnost na grad Podsreda:

- kjer si obiskovalci lahko ogledajo informacijski center Kozjanskega parka, v katerem je velik poudarek prav na travniških sadovnjakih;

-  kjer je na ogled  razstava Zgodbe iz narave, ki nam pripovedujejo o številnih doživetjih v naravi. Med drugim tudi zgodbica z naslovom Brez jablan tudi skovika ni. Zgodbe iz narave lahko tudi prelistate na spletni strani Kozjanskega parka.

-  kjer je na ogled je razstava Glive Kozjanskega parka;

- kjer si obiskovalci lahko najamejo električna kolesa in se z njimi odpravijo raziskovat okolico, saj so visokodebelna sadna drevesa s cvetenjem v spomladanskem času še posebej opazna.

Na našo pobudo so se letošnjem praznovanju dneva travniških sadovnjakov s svojo »jabolčno« obarvano ponudbo pridružili številni lokalni gostinci. Veseli nas, da imajo mnogi spodaj naštete jedi v svoji redni ponudbi.

-        Gostilna Krpan, Šmarje pri Jelšah: jabolčni štrudl in jabolčna pita;

-        Kozjanski dvor, Kozje: jogurtova strnjenka z jabolčno čežano;

-        Restavracija Amon, Olimje: pečeno kozjansko jabolko in kozjanska razgibanica;

-        Domačija Haler, Olimje: kozjanska kruhova potica, sladoled iz pečenega jabolka;

-        Jelenov Greben, Olimje: jabolčni zavitek z vanilijevo kremo;

-        Restavracija Zadružnik, Kozje: jabolčni zavitek;

-        Gostilna Kunst, Krško: pita čudovita - jabolka;

-        Grajska kavarna, grad Podsreda: jabolčna koktejla: kraljevi in vitezov jabolčni napoj (brezalkoholni)


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.