© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Laško ozaveščalo o trajnostni prehrani


novi-tednik
Bojana Avguštinčič
16. 11. 2025, 04.17
Posodobljeno
04:36
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Praznik ekološke slovenske hrane

eko 6.jpg
Bojana Avguštinčič
Na Eko dnevu v Laškem so se predstavile številne ekološke kmetije, ki so obiskovalcem ponudile degustacije in nakup krušnih in mlečnih izdelkov, zelenjave, vložnin, sadja, sadnih izdelkov, zelišč ter rastlinskih olj.

Trubarjevo nabrežje je včeraj ponujalo obilje ekoloških pridelkov ter prehranskih izdelkov. Združenje ekoloških pridelovalcev in predelovalcev Deteljica je namreč v sodelovanju z Občino Laško in Stikom Laško pripravilo 6. Eko dan. Na parkirišču pred občinsko stavbo so se s svojo ponudbo predstavile ekološke kmetije iz vse Slovenije, ki so obiskovalcem ponudile degustacije in nakup krušnih in mlečnih izdelkov, zelenjave, vložnin, sadja in sadnih izdelkov, zelišč ter rastlinskih olj.

eko 3.jpg
Bojana Avguštinčič
Na ekološki tržnici je dišalo tudi po medenjakih.

Za zdravje in okolje

Namen dogodka je bil v prvi vrsti ozaveščati ljudi o ekološko pridelani hrani. Ta namreč ni koristna le za naše zdravje, ampak tudi za okolje, saj podpira trajnostno kmetijstvo, spoštuje naravne cikle in ohranja ekosisteme. »Nakup ekološke hrane podpira lokalne skupnosti in male kmete. S tem, ko izberemo lokalno ekološko hrano, podpiramo lokalno gospodarstvo, ohranjamo delovna mesta in zmanjšujemo ogljični odtis. Z nakupom ekološke hrane se torej ne odločamo le za zdravje in kakovost, temveč tudi za trajnostno prihodnost našega planeta,« poudarjajo ekološki pridelovalci in predelovalci.

eko 2.jpg
Bojana Avguštinčič
Na 6. Eko dnevu se je s svojo ekološko ponudbo predstavil tudi Kukovičičev mlin iz Podsrede.

Ob tem opažajo, da ljudje še vedno premalo poznamo razliko med ekološko pridelano hrano ter med konvencionalno in integrirano pridelavo. Ni namreč vse, kar je domače, tudi ekološko. Cilj ekoloških kmetov je, da ljudi o tem ozavestijo.

Od močnika do eko semen

Z dogodkom, kakršen je bil v soboto v Laškem, so ekološki pridelovalci ljudem približali svoje pridelke in izdelke ter jim predstavili rezultate svojega truda in dela, vloženega v ekološko pridelavo zelenjave, sadja, poljščin. Za še bolj domač pridih so poskrbeli učenci iz laške in radeške osnovne šole s svojimi eko dobrotami, Društvo kmečkih žena Rosa je pripravilo svoj znameniti močnik s pregreto smetano, ki se ponaša s certifikatom kakovosti blagovne znamke Okusiti Laško.

eko 1.jpg
Bojana Avguštinčič
Društvo kmečkih žena Rosa je pripravilo svoj znameniti močnik s pregreto smetano, ki se ponaša s certifikatom kakovosti blagovne znamke Okusiti Laško.

V Knjižnici Laško sta bila predstavitev knjige Pridelava zdravilnih zelišč in dišavnic Milana Kalana ter pogovor o eko semenih z Margito Vehar in Martino Škrabec.

E-novice · Savinjska

Svet24

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.

eko 4.jpg
Bojana Avguštinčič
Ekološka kmetija Ržen iz Šentjanža pri Dravogradu je predstavila svoje čili izdelke.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.