Novi tednik
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Gostilna in hotel Kunst gostita znane slovenske umetnike


Novi Tednik
8. 5. 2023, 07.23
Posodobljeno
15. 05. 2023 · 07:45
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Od ponedeljka, 8. maja, do petka, 12. maja, bodo tudi letos v gostilni in hotelu Kunst gostili znane slovenske umetnike. Akademski slikar Jože Marinč je povabil štiri umetnike, ki bodo v prostore vnesli barve in življenje, saj bodo ustvarjali cel teden. Gostilna bo tako postala delovni atelje, ki je odprt za vse goste. Gostje pa bodo lahko med dnevnim obiskom spremljali, kako nastajajo dela priznanih slovenskih umetnikov, slikarjev in kiparja – Maksimiljana Sternada – Milča, Janka Orača in Francija Černelča. V petek zvečer bo zaključni dogodek Art večer, ki bo odprtega tipa za vse, ki imajo radi umetnost na sliki in krožnikih ter glasbo. 

Arhiv NTRC

Družina Kunst je s svojo gostilno in hotelom Kunst v Leskovcu pri Krškem prisotna od leta 2015. V vodenje podjetja je vključena tretja generacija družine Kunst, ki uspešno sledi družinski tradiciji.

Gostilna Kunst je znana po sodelovanju z lokalnimi kmetijami, saj dajejo prednost sveži sezonski hrani. Pri njih ne boste brali dolgih jedilnikov, saj jedilni list sledi letnim časom. Specialiteta njihove hiše je krškopoljski prašič in kopun, edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašiča, ki izhaja s Krškega polja. Vse do danes je Gostilna Kunst znak kakovosti in gostoljubja, kar nenazadnje potrjujejo s priznanjem Gostilna Slovenija, Gault&Millau, Falstaff, Slovenia Green in Teden Restavracij. Skozi leto pa pripravljajo bogat sklop tematskih dogodkov, ki temeljijo na umetnosti, kulinariki in družabnosti.

Skoraj 60-letna tradicija

Podjetje Kunst ima bogato, že skoraj 60 let staro tradicijo. Začetki gostilne Kunst segajo na Kozjansko v idilično vas Bistrica ob Sotli, v gostilno Šempeter kjer so svojo gostinsko obrt odprla mati Tončka in oče Feliks nadaljeval pa jo je sin Srečko Kunst skupaj z ženo Bredo. Začetki, njihovega ustvarjanja pa segajo v leto 1966.

V hotelu v Krškem imajo tudi sobe znanih umetnikov iz Slovenije in Posavja, predstavnica ene izmed sob je Nuša Derenda. Kulinarika v njihovi hiši temelji na dobrotah iz lokalnega okolja, kopuna pa so kot edini gostinci v Sloveniji tudi prenesli iz njihove Gostilne Šempeter v Krško.

Kopun, kulinarična posebnost njihove hiše

Kopun je mlad, skopljen petelin, ki se ga namensko redi. Meso je sočno in okusno, saj se mu maščoba (za razliko od kure) ne nabira na enem mestu, temveč je marmorirana med mesnim tkivom. Kopune redijo na kmetiji, kjer imajo dovolj sonca in prostora za gibanje, prehranjujejo pa se le z domačo hrano.

Kakovost kopunovega mesa je bila v preteklosti izhodišče za ustvarjanje številnih jedi, ki so bile pretežno prazničnega značaja in pomena. Kopun navdušuje številne jedce iz Slovenije in tujine, že vrsto let pa je njihova kulinarična posebnost.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.