S princeso Tjašo Metelko po Dolenjski in Posavju

DŠAS skupaj s ŠOBF in društvom IAAS so v sredo organizirali enodnevno ekskurzijo po Dolenjski. Udeležili so je se ljubljanski študentje, predvsem Biotehniške fakultete, izlet pa je vodila aktualna cvičkova princesa Tjaša Metelko, študentka tretjega letnika agronomije. Ogled se je začel v Šentjerneju, na kmetiji Karlovček, kjer so si ogledali nasade jablan, prikazana je bila tudi strojna rez, kar je trenutna ena večjih inovacij v sadjarstvu.
Nadaljevali so s prikazom mehanizacije za pripravo domačega soka in vina, kajti na kmetiji se ukvarjajo tudi z vinogradništvom, predvsem z dolenjskim posebnežem cvičkom. Obdelujejo kar 40 ha sadovnjakov in 7 ha vinograda. Sledila je degustacija in pokušina vina in soka, pridelujejo tudi bučno in sončnično olje ter sušijo jabolka v tako imenovan čips. Najbolj je študente navdušilo vino Laškega rizlinga, ledene trgatve, nekateri so se prvič seznanili s tako vrhunskim vinom.
Pot se je nadaljevala v Krško, v eno največjih dolenjskih kleti, Vinsko klet Krško. Študentom je bila opisana zgodovina same kleti, proizvodnje in ogled arhivskih vin. Zaključilo se je v grajski kleti z degustacijo njihovih vin, seveda Cvička PTP, Beli pinot, Modra frankinja Prestige, Kraljevske penine, katere osnova je cviček, za presenečenje pa nekaj sladkega, Sauvignon, suhi jagodni izbor.
Zaključek ekskurzije je bil pri aktualnem Kralju Cvička, Francu Tomše, na turistični kmetiji Pri Martinovih v Globočicah. Postregli so jim z domačo obaro in sladko hišno sladico Martinovo pito. Za prijeten zaključek je poskrbel kraljev najstarejši sin, ki je zaigral na harmoniko, odšli pa so tudi v klet, kjer je sledila degustacija domačih vin, med njimi najboljši cviček, ocenjen na Tednu cvička 2012. Študentom je bila razkazana tudi kmetija in domače živali, predvsem ovce in konji.
Za konec je gospodar kmetije podal pameten nasvet, da moramo spoštovati slovensko in biti ponosni na naše pridelke.