Zaradi veroizpovedi šolski obroki brez svinjine?
Večina osnovnih šol Spodnjega Podravja ne pripravlja posebej obrokov za otroke, ki iz verskih razlogov ne uživajo svinjine. Prav tako ne za vegetarijance in vegane. Ko je na jedilniku svinjina, si lahko vzamejo prilogo ali solato oziroma vse tisto, kar pač jedo. Eden izmed ravnateljev je poudaril, da v šolski kuhinji tega ne morejo upoštevati, ker bi se potem javilo še veliko drugih otrok, ki bi želeli jedilnik po svojem okusu.

Poudaril je, da šolska kuhinja ne more biti restavracija a la carte. Šolski kuharji imajo namreč že veliko dela s pripravo prehrane za učence, ki imajo razne diete. Jedilnike za alternativne vrste prehranjevanja lahko pripravijo v skladu s svojimi zmožnostmi in v dogovoru s starši, čeprav to ni njihova dolžnost. V največji ptujski osnovni šoli Ljudski vrt upoštevajo samo zdravstvene diete in prav nobenih drugih. Od staršev islamskih otrok do sedaj pritožb glede te odločitve ni bilo. Tisti dan, ko je ne jedilniku svinjina, izberejo samo tisto hrano, ki jo v skladu s svojimi prepričanji oz. bolj prepričanji svojih staršev jedo. Podobno je tudi na OŠ Olge Meglič. Drugače je na OŠ Mladika, kjer za učence, ki ne uživajo svinjine, pripravijo kaj drugega, največkrat je to piščanec. Starši morajo v šolo prinesti napisano izjavo, da njihov otrok iz verskih razlogov ne uživa svinjine. Ko so na primer na jedilniku svinjska rebrca, jim ponudijo piščanca ali kaj drugega. V preteklem šolskem letu svinjine ni jedlo 32 učencev, za devet otrok pa so pripravljali stroge diete. Vegetarijanka je bila samo ena učenka, ki pa so ji na mesne dneve ponudili večjo količino priloge in solate.
V vseh šolah je sicer svinjina na jedilniku največ enkrat do dvakrat tedensko. Tudi v večini podeželskih osnovnih šol ne kuhajo posebej obrokov za islamske otroke, ampak upoštevajo samo zdravniška potrdila. Včasih se zgodi, da tovrstna potrdila uspe pridobiti tudi islamskim staršem. OŠ Cirkulane-Zavrč je lansko šolsko leto obiskovalo 14 učencev, pripadnikov islamske vere. Po besedah ravnateljice Suzane Petek posebej zanje obrokov ne pripravljajo. Na jedilnikih je načeloma zelo malo svinjine, veliko več je piščančjega mesa, pa govedine in teletine. »S starši se dogovorimo in razumejo način dela v šolski kuhinji. Do sedaj na tem področju nismo imeli nobenih težav,« je povedala Petkova.
Razmišljanje mamice iz Ptuja: »Starši naj za obroke poskrbijo sami ali pa njihovo pripravo doplačajo«
Preberite več v Štajerskem Tedniku