Pekarstvo na Ptuju: Od ročnega dela do industrijske proizvodnje
Do maja leta 2023 bo v Zgodovinskem arhivu Ptuj na ogled razstava Pekarne in pekarstvo na Ptujskem skozi čas avtorjev Monike Čuš, Aleša Jambreka, Nataše Majerič Kekec in Dejana Zadravca na petnajstih panojih, ki jo spremlja tudi katalog. Z njo so v arhivu počastili Ta veseli dan kulture. Z razstavo odkrivajo še eno novo zgodbo za Ptujčane, zgodbo pekarn in pekarstva na Ptujskem skozi čas.

Leta 1755 na Ptuju sedem pekov, dva krušarja in cesarsko-kraljeva vojaška pekarna
Peki so imeli v srednjeveškem Ptuju pomembno vlogo. To dokazuje tudi ptujski mestni svet iz leta 1376, v katerem se na peke neposredno navezuje kar 10 členov. „Na razstavi smo predstavili nekaj najpomembnejših pekovskih družin na Ptuju in na zemljevidu ponazorili še danes obstoječe stavbe, v katerih so imele družine leta 1775 svojo pekovsko obrt. Predstavljen je tudi razvoj mlinov od konca 19. stoletja do druge svetovne vojne in v povojnem obdobju, ko je prišlo do nacionalizacije večine mlinov. Najbolj znani mlini so bili Koroščev, Zorčičev, Kukovčev mlin. Iz bogate tradicije se je pekarstvo razvijalo tudi v 20. stoletju. Med najbolj znanimi pekovskimi družinami v začetku 20. stoletju so bili: Josef Ornig, tudi ptujski župan, Jožef Fürthner, Tomaž Lozinšek, Heinrich Stary in Viktor Kodella. Pekovski in mlinarski poklic sta veljala za najbolj goljufiva poklica, kar zadeva cene, težo in kakovost izdelkov, za kar so bile že nekdaj predpisane denarne in tudi zaporne kazni. Po drugi svetovni vojni so večino pekarn nacionalizirali. Mestni LO je 5. septembra leta 1947 ustanovil gospodarsko podjetje Mestne pekarne Ptuj, njegovo osnovno premoženje pa je izviralo iz zaplenjenih zasebnih pekarn,“ je o razstavi povedala Monika Čuš.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se