Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

»Če na vincenca sonce peče, vino lepo teče«


Estera Korošec
30. 1. 2022, 22.04
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Minulo soboto je sonce obsijalo haloške griče, rezači pa so se odpravili v vinograde. Po tradiciji se namreč na god svetega Vincenca (22. januar) opravi prva rez vinske trte. Ker stari pregovor pravi: »Če na vincenca sonce peče, vino lepo teče,« so bili pridelovalci vina še toliko bolj veseli lepega vremena. Prav tako pa člani Turističnega društva Podlehnik, ki so na ta dan organizirali že 5. tradicionalno Vincekovo rez na domačiji Pajnkiher v Doleni v Rodnem Vrhu, kjer imajo vinsko klet.

1643295966_ek_vincekova_rez_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Ob družinskem vinogradu so se dopoldne v manjšem številu zbrali člani društva, povabljeni gostje, predvsem pa vinogradniki, ki so imeli možnost obnovitvi svoje znanje o tem, kako skrbeti za vinograd. Kratkemu kulturnemu programu in blagoslovu vinske trte je sledilo predavanje vinogradniškega specialista Andreja Reberniška, sicer direktorja Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj. Opozoril je predvsem na previdnost pri rezih tistih sort vinske trte, ki so v lanskem letu pozeble. »Če les vinske trte še ni kakovostno dozorel, je bolje z rezjo nekoliko počakati. Zgodilo bi se nam lahko, da bi ostali brez rodnega lesa oz. šparona. Prav tako režemo tako, da je na deblu čim manj poškodb. Ugotavljamo namreč, da so razne bolezni vinske trte tudi posledica prevelikih 'ran' na deblu, zato ne režemo 'v živo'.« V svojem nagovoru zbranim je Rebernišek med drugim naznanil, da prihajajo boljši časi za vinogradnike, ko se bo začelo vino znova bolj spoštovati – zadnjih deset let namreč ni bilo tako, predvsem zaradi sramotno nizkih cen:

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.