Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Perutnina Ptuj vzpodbuja rast obstoječih in odpira vrata novim kooperantom


Štajerski Tednik
16. 4. 2023, 22.33
Posodobljeno
17. 04. 2023 · 06:35
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Perutnina Ptuj že več desetletij tesno sodeluje z lokalnimi družinskimi kmetijami, kar je svojevrsten svetovni unikum. Glede na nenehno rast poslovanja se je ta poslovni model izkazal za zelo uspešnega. In ker nas uspešne zgodbe navdušujejo, smo za mnenje in izkušnje povprašali direktorja žive proizvodnje Perutnine Ptuj Marka Ciglerja ter kooperanta Denisa Vasleta in Boruta Pucka, čigar družina se z vzrejo perutnine ukvarja že od leta 1973.

1681713315_pp4.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Marko Cigler, prosimo, na kratko predstavite vašo vlogo v podjetju.

Cigler: »Moja vloga v podjetju je usmerjena z glavnim fokusom na vzrejo brojlerjev in puranov ter koordinacijo in vodenje proizvodnih procesov na področju PC živa proizvodnja. Trenutno je poleg vodenja in koordinacije rednih tehnoloških in proizvodnih procesov moje delo usmerjeno tudi v razvoj zagotavljanja dodatnih vzrejnih površin in izvedbo vseh investicij, ki so planirane v prihodnjem investicijskem ciklusu podjetja.«

V vašem podjetju delujete v skladu z zahtevami sheme »izbrana kakovost«. Kaj so ključne koristi te sheme za vaše podjetje? Kaj pa za potrošnike?

Cigler: »Smo eno redkih vertikalno organiziranih perutninarskih podjetij v Evropi s sklenjenim krogom od njive do vilic. Z doslednim izvajanjem najvišjih standardov ter izpolnjevanjem zahtev veljavne zakonodaje skozi vzpostavljen sistem upravljanja kakovosti, varnosti in sledljivosti nadzorujemo vse faze: od kmetijske proizvodnje, žive proizvodnje, proizvodnje krmil, proizvodnje v mesnih obratih, logistike, veterinarske službe, vse do prodajnih polic. To zagotavljamo z lastnimi službami kontrole, ki jo v rednih časovnih intervalih in tudi nenapovedano izvajajo tudi različne državne in druge institucije. Bistvena prednost za potrošnike je, da z izpolnjevanjem visokih standardov kakovosti in varnosti v Perutnini Ptuj zagotavljamo, da so perutninsko meso in mesni izdelki varni, zdravi, kakovostni in okusni.«

S koliko rejci sodelujete? Kako vidite vlogo (malih) živinorejcev v mesni verigi?

Cigler: »Sodelujemo z 250 rejci v Sloveniji. Že zgodovinsko je bila v Sloveniji reja perutnine ena izmed pomembnejših dopolnilnih dejavnosti na slovenskih kmetijah, ki je kmečkim družinam zagotavljala stabilen socialni status in zagotavljala konstanten vir prihodka, ki je ne nazadnje tudi omogočal razvoj kmetijstva na slovenskem podeželju. Tudi v prihodnje bomo krepili in vzpodbujali razvoj perutnine na podeželju, zato vsaki pobudi bodočih rejcev ali kmetov, ki bi si želeli ukvarjati z rejo perutnine, posebej prisluhnemo in pomagamo pri realizaciji njihovih ciljev. Nas tem mestu bi izkoristil priložnost in povabil vse, ki bi želeli postati naši kooperanti, da se obrnejo na Perutnino Ptuj, saj smo zaradi povečanja obsega poslovanja v fazi širitve proizvodnje.«

Imamo še dva sogovornika, pri čemer je en nov rejec, ki je obstoječo dejavnost zamenjal za rejo perutnine, drugi pa dolgoletni rejec, ki je razširil proizvodnjo. Ali to pomeni, da ob novih rejcih vzpodbujate tudi rast obstoječih?

Cigler: »Tako je, vzpodbujamo aktualne rejce perutnine v razvojno usmeritev širjenja dejavnosti z zagotavljanjem dodatnih vzrejnih površin in tehnološkega posodabljanja obstoječih hlevov, obenem pa vabimo k sodelovanju vse kmetovalce, ki bi jim bila zanimiva poslovna priložnost, da obstoječo kmetijsko dejavnost razširijo na rejo perutnine. Obojim pa Perutnina Ptuj nudi kakovostno strokovno podporo in svetovanje pri sami izvedbi investicije ter dolgoročen in stabilen poslovni model.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.