Cene krompirja bodo še rasle
Kljub temu da zaradi podnebnih sprememb večina poljščin dozori prej, pa je krompir, ki ga uporabimo za ozimnico, v zemlji smiselno obdržati dlje. Ravno v zadnjih dneh oktobra številni kmetje pobirajo krompir in jesenske počitnice zato niso po naključju poznane tudi pod imenom krompirjeve.

Sezona krompirja je dolga. Zgodnje sorte kmetje pobirajo že maja, pozne pa vse do konca oktobra. »Rani krompir, ki ga začnemo pobirati v maju, je nujno čimprej porabiti in ni primeren za skladiščenje. Krompir za ozimnico pa je smiselno pobrati čim pozneje, predvsem pa pri temperaturah tal, nižjih od 15 stopinj Celzija, ker s tem bistveno znižamo nevarnost gnitja v skladišču,« razlaga Ivan Brodnjak iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj.
Statistični urad beleži, da se je odkupna cena krompirja v primerjavi z lanskim letom sicer nekoliko zvišala, vendar pa slovenski pridelovalci tega ne občutijo.
Preberite več v Štajerskem Tedniku