Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Ocenjevanje vin, salam, kruha v Škocjanu

Najboljši cviček pridelal Jože Smrekar


L. Markelj
29. 3. 2009, 08.00
Posodobljeno
13. 04. 2009 · 21:53
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Arhiv Dolenjskega lista
DSC03552

L. M.
Samo Hudoklin in Franc Matko sta zlato medaljo za najboljši cviček letnik 2008 z veseljem podelila Jožetu Smrekarju iz Zaloga. (Foto: L. M.)

Vinogradniško in turistično društvo Škocjan sta v soboto zvečer organizirala že 4. salamiado in ocenjevanje najboljših vin letnika 2008, prvič letos pa so se v tekmovanje vključile tudi članice Društva podeželskih žena Škocjan, ki so pekle kruh. Zaključna prireditev v gostilni Luzar je bila tudi družabno srečanje, ki ga je popestril ansambel Krjavelj, program pa je vodila prva cvičkova princesa Marija Colarič..

V peki kruha se je pomerilo 36 gospodinj iz Škocjana, ki so sodelovale v projektu Centra za biotehniko in turizem v Novem mestu Ohranjanje etnološke raznolikosti podeželja.

Članica strokovne komisije Martina Kralj je pohvalila prav vse pekačice, »saj smo ocenjevali same odlične kruhe, zato je bila naša naloga težka. Želimo si še več takih ocenjevanj, da se ohrani tradicija peke kruha doma.«

Kraljeva je skupaj z novo predsednico Društva podeželskih žena Škocjan Jožico Mehak podelila priznanja. Najboljši kruh je spekla Marija Povše iz Zagrada, na 2. mesto se je uvrstila Tončka Povše iz Zagrada, na 3. pa Milena Smrekar iz Škocjana. Vse so se odločile za bel kruh.

Turistično društvo Škocjan, ki mu po novem predseduje Jerneja Kic, je pripravilo 4. škocjansko salamiado, na katero je v ocenjevanje prispelo 51 salam. Komisija, ki ji je predsedoval Drago Košak, je ugotovila, da je napredek salamarjev v zadnjih letih velik.

Rezultati so naslednji: 1. mesto Turistična kmetija Krhin iz Gorenjega Gradišča, 2. mesto Milan Daničič iz Kompolja pri Boštanju, 3. mesto Jože Bovhan iz Malih Poljan, sledijo pa še: Danica Nučič, Gregor Zupan, Ana Janežič, Anton Kermc, Gradiški salamarji, Jože Fabjan in družina Škrbina.

Seveda pa ni šlo brez vin. Kot sta povedala predsednik Društva vinogradnikov Škocjan Franc Matko ter predsednik strokovne komisije Samo Hudoklin, je letnik 2008 slabši od leta prej, za kar ima nemalo zaslug toča.

Sicer pa je med 94 vzorci vin mnogo odličnih, največ je bilo seveda cvičkov. Najboljšega - zlato medaljo - je pridelal Jože Smrekar iz Zaloga (16,04), sledijo mu: Jože Vovko iz Velikih Poljan (15,98), Franci Perše iz Zbur (15,90), Anton Mojstrovič iz Dobrave in še enkrat Jože Smrekar iz Zaloga (15,88).... Najboljšo žametno črnino je pridelal Roman Kermc iz Goriške vasi (15,84), sledi Ivan Tramte iz Škocjana (15,76) in Alojz Kralj iz Zagrada (15,56).

Najboljšo modro frankinjo ima Franci Matko iz Malih Poljan (17,42), modro frankinjo letnik 2007 Dušan Mojstrovič iz Dobrave (18,06), modri pinot 2007 Janez Vide iz Tomažje vasi (17,90), deželno rdeče Jože Škof iz Tomažje vasi (16,08), deželno belo Ivan Petrinič iz Škocjana (16,50), beli pinot Franc Matko (17,10), laški rizling Zvone Ogrinec iz Velikih Poljan ( 16,90), kerner Marko Kirar iz Dobruške vasi (16,98).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.