Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Dan sladke omame privabil številne obiskovalce


R. Ž.
9. 11. 2015, 11.45
Posodobljeno
21:18
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

dan_cokolade_10.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
DAN COKOLADE 10
dan_cokolade_2_0001.jpg
R. Ž.
Foto: R. Ž.

Na gradu Rajhenburg v Brestanici so včeraj prvič pripravili dan čokolade in likerjev. Prav izdelovanje čokolade je močno vezano na zgodovino tega dela Slovenije, saj je bil samostan Marije Rešiteljice na gradu Rajhenburg edini samostan trapistov v Sloveniji. Ti so bili začetniki proizvodnje čokolade pri nas, izdelovali pa so tudi likerje in sir.

Francoski trapisti so k nam prišli leta 1881, bili med drugo svetovno vojno izgnani, leta 1945 so se vrnili in ostali le dve leti, potem je bil njihov red ukinjen. Sicer pa je bil red trapistov ustanovljen v Franciji leta 1664. To je bil red reformiranih cistercijanov. Ko je leta 1880 francoska oblast razpustila samostan Dumb v bližini Lyona, so menihi tega samostana iskali nov dom in ga našli na gradu Rajhenburg.

Muzej novejše zgodovine je včeraj predstavil tudi nov katalog Trapisti v Rajhenburgu, hkrati pa so želeli z dnevom čokolade in likerjev, ki je v sončni nedelji privabil številne družine, na še bolj mikaven način spodbuditi k ogledu stalne razstave o trapistih, ki je postavljena na gradu.

V krškem mestnem muzeju razmišljajo, da bi takšen dan postal tradicionalnen, saj med grajske zidove, po besedah vodje muzeja Helene Rožman, vnaša živahen utrip. Za prvič je bil dober tudi odziv proizvajalcev in prodajalcev čokolade, saj jih je okoli 10 dalo svoje izdelke na pokušino, če bo takšen dogodek postal tradicionalen, pa se jih bo, tako verjamejo v mestnem muzeju, v prihodnje predstavilo še več.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.