"Iz naše je, dobro je"



Samooskrba in pomen lokalno pridelane hrane spet pridobivata na veljavi. Na srečo se v skladu z miselnostjo spreminja tudi zakonodaja, ki je tudi javne zavode začela spodbujati k naročanju lokalno pridelanih živil. Še posebej resno in celovito so se tega lotili v sevniški občini, kjer že od začetka letošnjega leta poteka projekt "Iz naše je, dobro je", danes pa so v Zabukovju organizirali še posvet z naslovom Lokalno pridelana hrana v javne zavode.
Po posvetu je sledila še otvoritev vrta na ekološki kmetiji Jazbec v Podvrhu. Poleg slednjega so v okviru projekta »IZ NAŠE JE, DOBRO JE«, ki je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja osi Leader, uredili še štiri vrtove, in sicer pri OŠ Sava Kladnika Sevnica, njenih podružnicah na Studencu in v Loki pri Zidanem Mostu ter pri vrtcu v Krmelju.
Namen srečanja je bil seznanitev javnih zavodov s skupinami živil lokalnih pridelovalcev in predelovalcev dobrot iz tamkajšnjih krajev, predstavili pa so tudi priporočila za javno naročanje živil s strani ministrstva za kmetijstvo in okolje ter finančnega ministrstva.
Na dobro obiskanem posvetu so udeleženci lahko izvedeli, kako priporočila vključitve hrane lokalnih dobaviteljev na jedilnike zavodov prenesti v prakso. Ledino na tem področju orjejo v največji sevniški osnovni šoli, OŠ Sava Kladnika, kjer so že v preteklem šolskem letu svojim učencem poskušali ponuditi čim več hrane, pridelane v sevniški občini.
Več o tem, na katere ovire so pri tem naleteli in kako so spremembe sprejeli učenci in starši, pa v naslednjem Dolenjskem listu!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se