Enolog Bojan Kobal o modri frankinji



V organizaciji KŠTM Sevnica, nosilca projekta Modra frankinja – žametno vino Posavja, so v petek, 15. novembra, v Vinski kleti Kmečke zadruge Krško pripravili predavanje priznanega slovenskega enologa, Sevničana Bojana Kobala, sicer glavnega enologa Ptujske kleti.
Polna dvorana pretežno pridelovalcev modre frankinje je z zanimanjem prisluhnila Kobalovim razmišljanjem in nasvetom. Uvodoma je poudaril, da mora vsak vinar najprej imeti vizijo, torej kakšno vino sploh želi pridelati in kateremu krogu kupcev prodati. Tudi vrednote vina, lastne samemu rastišču in vinarju, ki ga prideluje, so nujne za uspešno trženje. Nato je opisal in poudaril postopke predelave, fermentacije, nege in zorenja vina v kleti, ki jih mora opraviti vsak vinar. Izbor grozdja, način maceracije, nujnost biološkega razkisa, oprema vinarja v kleti in ostale podrobnosti, ki pomembno vplivajo na končen rezultat in posledično tudi prodajo.
Pri vseh vsebinah je opozoril tudi na prednosti in priložnosti, kakor tudi na pomanjkljivosti in nevarnosti v vseh fazah pridelave modre frankinje in tudi pri trženju. Večer se je zaključil z razpravo udeležencev ob pokušini izbranih vin KZ Krško in grajskih mesnin KZ Sevnica, so sporočili iz KŠTM Sevnica.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se