Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Enolog Bojan Kobal o modri frankinji


B. B.
20. 11. 2013, 09.15
Posodobljeno
04. 12. 2013 · 08:54
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_fot9865.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
kobal.jpg
KŠTM
Bojan Kobal (Foto: KŠTM)
_fot9876.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Foto: KŠTM

V organizaciji KŠTM Sevnica, nosilca projekta Modra frankinja – žametno vino Posavja, so v petek, 15. novembra, v Vinski kleti Kmečke zadruge Krško pripravili predavanje priznanega slovenskega enologa, Sevničana Bojana Kobala, sicer glavnega enologa Ptujske kleti.

Polna dvorana pretežno pridelovalcev modre frankinje je z zanimanjem prisluhnila Kobalovim razmišljanjem in nasvetom. Uvodoma je poudaril, da mora vsak vinar najprej imeti vizijo, torej kakšno vino sploh želi pridelati in kateremu krogu kupcev prodati. Tudi vrednote vina, lastne samemu rastišču in vinarju, ki ga prideluje, so nujne za uspešno trženje. Nato je opisal in poudaril postopke predelave, fermentacije, nege in zorenja vina v kleti, ki jih mora opraviti vsak vinar. Izbor grozdja, način maceracije, nujnost biološkega razkisa, oprema vinarja v kleti in ostale podrobnosti, ki pomembno vplivajo na končen rezultat in posledično tudi prodajo.

Pri vseh vsebinah je opozoril tudi na prednosti in priložnosti, kakor tudi na pomanjkljivosti in nevarnosti v vseh fazah pridelave modre frankinje in tudi pri trženju.  Večer se je zaključil z razpravo udeležencev ob pokušini izbranih vin KZ Krško in grajskih mesnin KZ Sevnica, so sporočili iz KŠTM Sevnica.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.