V natečaju za manj zavržene hrane tudi šole iz naše regije



Lidl Slovenija v okviru trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet v sodelovanju z Ekošolo v letošnjem šolskem letu nadaljuje s projektom Hrana ni za tjavendan. Z njim želita partnerja ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju ter preprečevanju nastanka zavržene hrane in spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov.
Tokrat se je v projekt vključilo 87 izobraževalnih ustanov, od tega 50 osnovnih šol, 25 vrtcev in 12 srednjih šol, ki sodelujejo v programu Ekošola. Med prijavljenimi je tudi osem izobraževalnih ustanov iz Jugovzhodne Slovenije, in sicer srednja šola Grm Novo mesto - Center biotehnike in turizma, pet osnovnih šol (OŠ Belokranjskega odreda Semič, OŠ Grm Novo mesto, OŠ Šmihel-POŠ Birčna vas, OŠ Trebnje, OŠ Trebnje-POŠ Dolenja Nemška vas) in dva vrtca (Vrtec Sonček, Otroški vrtec Metlika).
Kot so še sporočili organizatorji projekta, želita Lidl Slovenija in Ekošola prispevati k večji ozaveščenosti o problematiki, saj vsak prebivalec Slovenije letno zavrže povprečno 72 kilogramov hrane. V lanskem letu je v projektu sodelovalo več kot 9.000 otrok in 5.000 staršev, sprejeli pa so vrsto učinkovitih ukrepov, s katerimi so pripomogli k zmanjšanju količine zavržene hrane.
Osrednja naloga sodelujočih ustanov bo v letošnjem projektu oblikovanje skupin otrok in mladostnikov, ki bodo s podporo mentorja zastavili uporabne rešitve tako na ozaveščevalni kot na sistemski ravni s ključnim namenom zmanjševanja količin zavržene hrane. Novost letošnjega leta je privlačna knjižica Gospa Kuhla, ki bo vrtčevske otroke in učence prve triade osnovne šole skozi zgodbo in s praktičnimi nalogami usmerjala ter predstavljala pomen in načine odgovornega ravnanja s hrano, organizatorji pa letos pripravljajo tudi dve delavnici za mentorje.
Med drugim so še sporočili, da so med najpogostejšimi ukrepi, ki so se na šolah že začeli izvajati, bili: spodbujanje pravočasnega odjavljanja od prehrane ob odsotnosti učencev, merjenje zavržene hrane v šoli in doma, uvedba solatnih barov z namenom samostojnega izbora zelenjave, določitev eko predstavnikov v razredu, ki nagovarjajo sošolce na temo odgovornega ravnanja s hrano, spremembe pri razdeljevanju malic in sodelovanje otrok pri sestavi jedilnikov.
V okviru projekta bodo tudi letos izvedli še nagradni natečaj Reciklirana kuharija, kjer bodo otroci zbirali najboljše recepte za jedi, ki jih lahko naredimo z uporabo ostankov živil. Natečaj bo potekal kot ena od dejavnosti projekta, za katero ob izvedbi ustanove dobijo dodatno točko pri končnem ocenjevanju. V lanskoletnem natečaju so recepte zbirali tako vrtčevski otroci kot tudi osnovnošolci in srednješolci, ki so skupaj oddali več kot 80 receptov, so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se