Kaj boste skuhali danes?
Pastilla z račko, marelicami in pinjolami
Pastilla je tradicionalna maroška jed iz vlečenega testa z mesnim nadevom. Tokrat smo jo pripravili z račko.
Pastilla z račko, marelicami in pinjolami
Pastilla je tradicionalna maroška jed iz vlečenega testa z mesnim nadevom. Tokrat smo jo pripravili z račko.
Sestavine
- 6 račjih beder v konfitu
- 2 čebuli
- 1 žlica oljčnega olja
- 150 g suhih marelic
- 1⁄2 žlice mletega cimeta in še ščep, ko postrežemo
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1⁄2 žličke koromačevih semen
- ščepec žafrana
- 4 dl piščančje jušne osnove
- lupinica 2 bio limon in dober stisk soka
- 50 g popraženih pinjol in še malo, ko postrežemo
- sol in poper
- 4 veliki listi tankega vlečenega testa
- 1 žlička sladkorja v prahu za posip (po želji)
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 6 račjih beder v konfitu
- 2 čebuli
- 1 žlica oljčnega olja
- 150 g suhih marelic
- 1⁄2 žlice mletega cimeta in še ščep, ko postrežemo
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1⁄2 žličke koromačevih semen
- ščepec žafrana
- 4 dl piščančje jušne osnove
- lupinica 2 bio limon in dober stisk soka
- 50 g popraženih pinjol in še malo, ko postrežemo
- sol in poper
- 4 veliki listi tankega vlečenega testa
- 1 žlička sladkorja v prahu za posip (po želji)
Postopek
Račje meso natrgamo od kosti in prihranimo. Kožo in kosti zavržemo.
Čebulo nasekljamo in jo nežno popra- žimo na olju, da se zmehča in zlato rjavo obarva. Marelice narežemo na četrtine, jih primešamo čebuli in pražimo 5 minut, nato prilijemo jušno osnovo. Primešamo račje meso in nežno kuhamo, da je jed vlažna, a ne preveč tekoča. Primešamo limonovo lupinico, stisk limonove- ga soka in pinjole ter solimo in popramo.
V pečico damo velik plitev pekač in jo segrejemo na 220 °C. Model za torte premera 22 ali 23 cm namažemo z malo oljčnega olja. V model položimo 2 lista testa, tako da pokrivata dno in segata ob obodu navzgor. Na testo naložimo račjo mešanico in enakomerno nežno potlačimo, nanjo položimo preostala 2 lista testa in ju zmečkamo ob robu. Testo po vrhu premažemo z malo olja in postavimo na pekač v pečici za 20 do 30 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo speče. Preden postrežemo, posujemo s pinjolami, ščepcem cimeta in po želji s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Konfit (francosko confit) je izraz za meso, vloženo v masti. Meso vložijo v steklene kozarce ali lončke (industrijsko tudi v pločevinke) in zalijejo z maščobo. Čez nekaj tednov ga začnejo uporabljati, pred uporabo pa ga zapečejo, da dobi zlato rjavo skorjico. Račja bedra v konfitu lahko kupimo v trgovinah s francoskimi delikatesami ali pa jih pripravimo tudi sami – podrobneje smo o tem pisali v rubriki Naučimo se (november 2020).