
Pastilla z račko, marelicami in pinjolami
Pastilla je tradicionalna maroška jed iz vlečenega testa z mesnim nadevom. Tokrat smo jo pripravili z račko.
Pastilla z račko, marelicami in pinjolami
Pastilla je tradicionalna maroška jed iz vlečenega testa z mesnim nadevom. Tokrat smo jo pripravili z račko.

Sestavine
- 6 račjih beder v konfitu
- 2 čebuli
- 1 žlica oljčnega olja
- 150 g suhih marelic
- 1⁄2 žlice mletega cimeta in še ščep, ko postrežemo
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1⁄2 žličke koromačevih semen
- ščepec žafrana
- 4 dl piščančje jušne osnove
- lupinica 2 bio limon in dober stisk soka
- 50 g popraženih pinjol in še malo, ko postrežemo
- sol in poper
- 4 veliki listi tankega vlečenega testa
- 1 žlička sladkorja v prahu za posip (po želji)

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 6 račjih beder v konfitu
- 2 čebuli
- 1 žlica oljčnega olja
- 150 g suhih marelic
- 1⁄2 žlice mletega cimeta in še ščep, ko postrežemo
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1⁄2 žličke koromačevih semen
- ščepec žafrana
- 4 dl piščančje jušne osnove
- lupinica 2 bio limon in dober stisk soka
- 50 g popraženih pinjol in še malo, ko postrežemo
- sol in poper
- 4 veliki listi tankega vlečenega testa
- 1 žlička sladkorja v prahu za posip (po želji)
Postopek
Račje meso natrgamo od kosti in prihranimo. Kožo in kosti zavržemo.
Čebulo nasekljamo in jo nežno popra- žimo na olju, da se zmehča in zlato rjavo obarva. Marelice narežemo na četrtine, jih primešamo čebuli in pražimo 5 minut, nato prilijemo jušno osnovo. Primešamo račje meso in nežno kuhamo, da je jed vlažna, a ne preveč tekoča. Primešamo limonovo lupinico, stisk limonove- ga soka in pinjole ter solimo in popramo.
V pečico damo velik plitev pekač in jo segrejemo na 220 °C. Model za torte premera 22 ali 23 cm namažemo z malo oljčnega olja. V model položimo 2 lista testa, tako da pokrivata dno in segata ob obodu navzgor. Na testo naložimo račjo mešanico in enakomerno nežno potlačimo, nanjo položimo preostala 2 lista testa in ju zmečkamo ob robu. Testo po vrhu premažemo z malo olja in postavimo na pekač v pečici za 20 do 30 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo speče. Preden postrežemo, posujemo s pinjolami, ščepcem cimeta in po želji s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Konfit (francosko confit) je izraz za meso, vloženo v masti. Meso vložijo v steklene kozarce ali lončke (industrijsko tudi v pločevinke) in zalijejo z maščobo. Čez nekaj tednov ga začnejo uporabljati, pred uporabo pa ga zapečejo, da dobi zlato rjavo skorjico. Račja bedra v konfitu lahko kupimo v trgovinah s francoskimi delikatesami ali pa jih pripravimo tudi sami – podrobneje smo o tem pisali v rubriki Naučimo se (november 2020).