
Pastilla z račko, marelicami in pinjolami
Pastilla je tradicionalna maroška jed iz vlečenega testa z mesnim nadevom. Tokrat smo jo pripravili z račko.
Pastilla z račko, marelicami in pinjolami
Pastilla je tradicionalna maroška jed iz vlečenega testa z mesnim nadevom. Tokrat smo jo pripravili z račko.

Sestavine
- 6 račjih beder v konfitu
- 2 čebuli
- 1 žlica oljčnega olja
- 150 g suhih marelic
- 1⁄2 žlice mletega cimeta in še ščep, ko postrežemo
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1⁄2 žličke koromačevih semen
- ščepec žafrana
- 4 dl piščančje jušne osnove
- lupinica 2 bio limon in dober stisk soka
- 50 g popraženih pinjol in še malo, ko postrežemo
- sol in poper
- 4 veliki listi tankega vlečenega testa
- 1 žlička sladkorja v prahu za posip (po želji)

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 6 račjih beder v konfitu
- 2 čebuli
- 1 žlica oljčnega olja
- 150 g suhih marelic
- 1⁄2 žlice mletega cimeta in še ščep, ko postrežemo
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1⁄2 žličke koromačevih semen
- ščepec žafrana
- 4 dl piščančje jušne osnove
- lupinica 2 bio limon in dober stisk soka
- 50 g popraženih pinjol in še malo, ko postrežemo
- sol in poper
- 4 veliki listi tankega vlečenega testa
- 1 žlička sladkorja v prahu za posip (po želji)
Postopek
Račje meso natrgamo od kosti in prihranimo. Kožo in kosti zavržemo.
Čebulo nasekljamo in jo nežno popra- žimo na olju, da se zmehča in zlato rjavo obarva. Marelice narežemo na četrtine, jih primešamo čebuli in pražimo 5 minut, nato prilijemo jušno osnovo. Primešamo račje meso in nežno kuhamo, da je jed vlažna, a ne preveč tekoča. Primešamo limonovo lupinico, stisk limonove- ga soka in pinjole ter solimo in popramo.
V pečico damo velik plitev pekač in jo segrejemo na 220 °C. Model za torte premera 22 ali 23 cm namažemo z malo oljčnega olja. V model položimo 2 lista testa, tako da pokrivata dno in segata ob obodu navzgor. Na testo naložimo račjo mešanico in enakomerno nežno potlačimo, nanjo položimo preostala 2 lista testa in ju zmečkamo ob robu. Testo po vrhu premažemo z malo olja in postavimo na pekač v pečici za 20 do 30 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo speče. Preden postrežemo, posujemo s pinjolami, ščepcem cimeta in po želji s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Konfit (francosko confit) je izraz za meso, vloženo v masti. Meso vložijo v steklene kozarce ali lončke (industrijsko tudi v pločevinke) in zalijejo z maščobo. Čez nekaj tednov ga začnejo uporabljati, pred uporabo pa ga zapečejo, da dobi zlato rjavo skorjico. Račja bedra v konfitu lahko kupimo v trgovinah s francoskimi delikatesami ali pa jih pripravimo tudi sami – podrobneje smo o tem pisali v rubriki Naučimo se (november 2020).