Kaj boste skuhali danes?
Mesna štruca s slanino
Ni ga čez klasiko, a ta mesna štruca ima prav poseben pridih.
Mesna štruca s slanino
Ni ga čez klasiko, a ta mesna štruca ima prav poseben pridih.
Sestavine
- 1 žlica masla
- 1 žlica olja
- 1 velika čebula
- 1 lovorov list
- 1 strok česna
- 1 1⁄2 žlice posušenega ali svežega žajblja
- 500 g mlete govedine (ali mešanice govejega in svinjskega mesa)
- 1 rezina starega belega kruha, namočenega v mleko (ali 2–3 žlice krušnih drobtin)
- 1 veliko jajce
- sol in poper
- sončnično olje za pekač
- 8 rezin prekajene mesnate slanine
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 1 žlica masla
- 1 žlica olja
- 1 velika čebula
- 1 lovorov list
- 1 strok česna
- 1 1⁄2 žlice posušenega ali svežega žajblja
- 500 g mlete govedine (ali mešanice govejega in svinjskega mesa)
- 1 rezina starega belega kruha, namočenega v mleko (ali 2–3 žlice krušnih drobtin)
- 1 veliko jajce
- sol in poper
- sončnično olje za pekač
- 8 rezin prekajene mesnate slanine
Postopek
Čebulo in žajbelj drobno nasekljamo, česen pretisnemo skozi stiskalnik. V ponvi segrejemo maslo in olje. Dodamo čebulo, lovor in ščep soli ter pri nizki temperaturi počasi pražimo 15 minut, dokler se čebula ne zmehča in postekleni. Tedaj dodamo česen in žajbelj in pražimo še minuto. Odstavimo in počakamo, da se mešanica 10 minut ohlaja, nato lovor odstranimo in zavržemo.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Pekač za kilogramsko štruco kruha premažemo z oljem. Slanino nekoliko raztegnemo, tako da s hrbtno stranjo žlice trdno potegnemo po vsaki rezini. Nato s 6 do 7 rezinami obložimo dno in daljši stranici pekača. Preostalo slanino narežemo na koščke.
V skledo damo meso, odcejen kruh ali krušne drobtine in razžvrkljano jajce. Dodamo še narezano slanino in čebulno mešanico, solimo in popramo po okusu ter vse temeljito premešamo. Zmes predenemo v pekač, jo z rokami enakomerno potlačimo in pečemo 40 minut, da se učvrsti. Pečeno štruco zvrnemo iz pekača, narežemo na rezine in postrežemo.
Priljubljeni recepti
Solata s peteršiljem in kaprami
Enostavna solata za osvežitev domačega nabora prilog
Brodet s česnovimi kruhki
Obrnjena pita s koreni, karameliziranimi orehi in modrim sirom
Čudovita obrnjena pita kot zelenjavna priloga