Navdušite z malimi prigrizki iz Španije
Koliko dni je še do počitnic? Kulinarično se bomo tokrat odpravili v južno Španijo, kjer naravnost obožujejo tapase, slastne zalogaje, postrežene v dobri družbi in ob kozarcu vina.

»Običajno jih postrežemo na enem krožniku, vendar z vilicami za vsakega gosta,« nas v kuharici Tapasi (založba Didakta) pouči Elisabeth Luard. Med več kot sto recepti so nas trije še posebej pritegnili.
NAMIG: Tapas je lahko tako preprost, kot je krožnik oliv, nadevanih s sardoni, in košček slanega sira ali pa je edinstvena specialiteta.
Riževa solata s pinjolami
»Ta valencijska riževa solata, ki jopripravimo v večjih količinah, je odlična s hladnim piščancem ali šunko. Če jo postrežete kot prilogo k obroku, računajte 75 g surovega riža na osebo (pri kuhanem rižu količino podvojite).
Sestavine za 15–20 za grižljaj velikih tapasov
(za 3–4 osebe kot predjed ali priloga)
- 8 zvrhanih žlic kuhanega riža
- 1 žlica praženih pinjol ali mandljev, narezanih na palčke
- 1 žlica kuhanega graha
- 1 žlica sesekljanega jabolka ali zelene
- 1 žlica sesekljane zelene paprike
- 1 žlica sesekljane rdeče sladke paprike
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica limoninega soka
- sol
- listi belgijskega radiča, ko postrežemo (po želji)
Priprava
Vse sestavine nežno premešajte in servirajte na posameznih krožnikih z vilicami.
Lahko pa postrežemo na listih belgijskega radiča, ki imajo priročno obliko ladjice, in vanje zabodemo zobotrebec.
Nadaljevanje prispevka s slastnimi recepti si lahko preberete v reviji Jana, št. 16, 22. april 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se