© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Župan ima svoje vino


Polona Krušec
14. 4. 2015, 18.33
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:56
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Izbor vina župana občine Ajdovščina je potekal z razpisom. Nanj se je odzvalo štirinajst vinarjev. Zmagala je Kavčičeva barbera iz Brij.

Prejemniki listin za odlična vina.jpg
sta
Prejemniki listin za odlična vina

Vipavska dolina se poleg ostalih znamenitosti in bogate kulturne in zgodovinske dediščine ponaša tudi z izjemno kulinariko, h kateri spadajo vrhunska vina. Zato je tudi izbor županovega vina pri vinogradnikih tega okoliša vzet resno. Na razpis za vino župana Tadeja Beočanina je prispelo 34 vzorcev, ki jih je poslalo 14 vinarjev Vipavske doline. Preizkusila jih je strokovna komisija Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, pod vodstvom Tamare Rusjan. Ta je povedala, da so nad prejetim zadovoljni predvsem zato, ker je bilo lansko leto zaradi specifičnih vremenskih razmer težko za vinogradnike, zato so morali večino dela opraviti v kleteh.

Ajdovski župan Tadej Beočanin, vipavska vinska kraljica Anja Kodele, vinar Miran Kavčič..jpg
sta
Ajdovski župan Tadej Beočanin, vipavska vinska kraljica Anja Kodele, vinar Miran Kavčič.

Vino so razdelili v kategorije in v vsaki izmed njih izbrali najboljše. Glavno besedo pa je seveda imel župan. Med desetimi vini, ki so prišle v ožji izbor, je potem Tadej Beočanin izbral protokolarno občinsko vino za leto 2015. To je postala barbera iz Vinske kleti Kavčič iz Brij.

Miran Kavčič.jpg
sta
Vinar Miran kavčič

Miran Kavčič, kreator izbranega vina, pove, da je kar štiri leta skrbno negoval barbero, da je dosegla vrhunsko stopnjo kakovosti. Sorta je pred petdesetimi leti prišla iz Italije in lepo uspeva na laporju in sončnih legah, kar Brje nudijo. Tu imajo domači pridelovalci grozdja imenitne razmere za ustvarjanje odličnih vin. Barbera, rubinasto rdeče barve, z močnim »telesom« in primerno svežino, se sicer imenitno poda k rdečemu mesu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.